Λαχταριστή σπιτική κομπόστα βερίκοκο (ΦΩΤΟ)

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

Εύκολα και ανέξοδα, δεν συγκρίνεται η γεύση και το άρωμά της

Αν ξέρατε πόσο απλό είναι να φτιάξετε τις δικές σας κομπόστες φρούτων για να τις απολαμβάνετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τότε αμέσως θα σπεύσετε να κάνετε, ακόμη και αν δεν πιάνουν τα χέρια σας. Δεν χρειάζεται ούτε κόπο, ούτε χρήμα, ούτε ιδιαίτερες γνώσεις από κουζίνα!

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

Αν είστε τόσο τυχεροί που έχετε δικά σας βερίκοκα (καϊσια) καλώς, και αν δεν είναι ραντισμένα ακόμη καλύτερα. Αν πάλι όχι, η λαϊκή αγορά και τα μανάβικα είναι γεμάτα τέτοια εποχή. Προμηθευτείτε λοιπόν τα βερικοκάκια σας, τα οποία να είναι μεν ώριμα, όχι όμως πολύ μαλακά και δείτε παρακάτω πόσο εύκολα μπορείτε να κάνετε κομπόστα.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

ΥΛΙΚΑ
Βερίκοκα
Ζάχαρη
Νερό
Βάζα
Ξινό (προαιρετικά)

Extra Info: Ανάλογα με την ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε, ιδανικά θα χρειαστείτε τη μισή ζάχαρη. Στα υλικά δεν αναγράφουμε ποσότητες καθώς ποικίλουν από τα πόσα βερίκοκα, ή τα πόσα βάζα έχετε ή θέλετε να κάνετε.
Οσον αφορά το ξινό, αν θέλετε χρησιμοποιείτε καθώς έχει το ρόλο του συντηρητικού και σφίγγει τη σάρκα των βερίκοκων, ωστόσο θέλει προσοχή στη χρήση του (ελάχιστη ποσότητα) και βγάζει λίγο ξινούτσικη την κομπόστα μας.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και τα χωρίζουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

2. Στη συνέχεια, σε αποστειρωμένα βάζα, τοποθετούμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα κενό 2-3 εκατοστών από το στόμιο του βάζου.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

3. Τώρα με τον πιο εύκολο τρόπο θα φτιάξουμε το σιρόπι. Παίρνουμε την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε, ανάλογα με τα βάζα μας (καλό είναι να μετρήσουμε όταν είναι μέσα τα βερίκοκα μας ώστε αντιστοίχως να ξέρουμε πόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε), ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

Extra Info: Όπως αναφέραμε, χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα ζάχαρης από το νερό. Δηλαδή για 500ml νερό, 250 γρ. ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγη παραπάνω σε περίπτωση είστε γλυκατζήδες!

4. Προσθέτουμε το σιρόπι μας στα βάζα, μέχρι να καλύψουμε τα βερίκοκα και στη συνέχεια σφραγίζουμε με τα καπάκια.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

5. Τοποθετούμε τα βάζα μας σε κατσαρόλα (προηγουμένως έχουμε καλύψει τον πάτο της με μία πετσετούλα) και προσθέτουμε νερό, που να μην καλύπτει τα βάζα (ένα δάχτυλο κάτω από το καπάκι). Ιδανικά, τα βάζα μας πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

6. Από τη στιγμή που θα πάρει μία βράση το νερό μας, αφήνουμε τα βάζα μας γι’ ακόμη μισή ώρα. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε τα βάζα στο νερό μέχρι να κρυώσουν.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

7. Η κομπόστα μας είναι έτοιμη. Για να καταλάβετε αν έγινε καλή κομποστοποίηση, πρέπει τα βερίκοκα να έχουν ανέβει πάνω και κάτω να έχει σιρόπι.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

Τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι, όταν όμως τα ανοίξουμε πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο.

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

Πως μπορείτε να τα απολαύσετε

Αγαπημένη μου επιλογή το καλοκαίρι είναι να τα βάζω στο ψυγείο και να τα απολαμβάνω κρύα, σαν γλυκό του κουταλιού. Οπως επίσης να τα τρώω με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια. Υπάρχουν τόσες επιλογές, σε γλυκά, τάρτες, κέικ και άλλα, ενώ αποτελούν και ένα ιδανικό δωράκι σε αγαπημένα πρόσωπα. Ακόμη το σκέφτεστε;

verikoko komposta verikoka frouta syntages mageiriki spitiki glyko

Καλή σας επιτυχία!

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις