Λαγάνα: Η «βασίλισσα» της Καθαράς Δευτέρας

Προετοιμασία και ψήσιμο 1 ώρα
Εξοικονόμηση περίπου 5-6 ευρώ (ανάλογα με το φούρνο που θα αγοράζατε)

Υλικά για 2 λαγάνες
1 κιλό αλεύρι γιο όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά, ή ένα κυβάκι ή 80 γραμμάρια
1 και 1\2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
4 κουτ.σούπας λάδι
1 κουτ.σούπας ρακί ή τσίπουρο ή ούζο
σουσάμι
μαυροκούκι

lagana 2

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, και 2 κουταλιές αλεύρι, σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό λίγο περίπου ένα ποτήρι όχι γεμάτο, αφήνουμε για μισή ώρα .
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός το σουσάμι, ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό,-ποσότητα νερού τόσο όσο να φτιάξουμε την ζύμη
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε νερό λίγο-λίγο σταματώντας μόλις η ζύμη μας δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Το χωρίζουμε σε 2 μπάλες λαδώνουμε 2 ταψάκια ή βάζουμε λαδόκολλα απλώνουμε με το χέρι την κάθε μπάλα και την πατάμε με το χέρι να πάρει σχήμα λαγάνας.

Δείτε επίσης:   Περεσκία ή πιροσκί με αφράτη ζύμη και λαχταριστή γέμιση (ΦΩΤΟ)

Βρέχουμε τα χέρια τις λαγάνες και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και μαυροκούκι.
Τις αφήνουμε μισή ώρα σκεπασμένες, τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακουβίτσες και τις φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς περίπου μισή ώρα (ανάλογα με το φούρνο) !
Καλή επιτυχία και του χρόνου!!!!

lagana 1

Σχετικές δημοσιεύσεις