Οι ισχυρότερες αποτοξινωτικές τροφές του Φθινοπώρου

Διατροφή για να επαναφέρουμε τον οργανισμό μετά τα… ατοπήματα του καλοκαιριού

Οι διακοπές τελείωσαν και, συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακολουθήσει μια πιο χαλαρή διατροφή, έχουμε πιει περισσότερα ποτά και έχουμε ξενυχτήσει. Τώρα λοιπόν, μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά μια ήπια αποτοξίνωση του οργανισμού μας που μπορεί να διαρκέσει από μια εβδομάδα μέχρι και όλη την εποχή του Φθινοπώρου.

Οι λαϊκές αγορές γίνονται καταπράσινες και η φύση μας υποδεικνύει ότι αυτή είναι μια ιδανική εποχή για διατροφική αποτοξίνωση.
Ιδανικές τροφές της εποχής για αυτό το σκοπό είναι:

Μπάμιες
Οι μπάμιες είναι ένα από τα πιο θεραπευτικά λαχανικά. Μειώνουν τη χοληστερίνη, αποτοξινώνουν την επιδερμίδα, τονώνουν το ανοσοποιητικό, αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αποτοξίνωση του εντέρου.

Σταφύλια
Αυτή είναι η ιδανική εποχή για να κάνετε σταφυλοθεραπεία για λίγες μέρες. Εάν πάλι δεν είστε ο τύπος των ακραίων αποτοξινωτικών μεθόδων, προτιμήστε να αντικαταστήσετε έστω ένα γεύμα την ημέρα με σταφύλια. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, και C, σε ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα. Δώδεκα από τα δεκαέξι μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο οργανισμός μας βρίσκονται στα σταφύλια, γι’ αυτό και δικαίως θεωρούνται ως η τελειότερη τροφή. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο χυμός του σταφυλιού είναι ισάξιος του μητρικού γάλακτος.

Δαμάσκηνα
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα τροφών με αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, βοηθούν στην αποκατάσταση και στην αποτοξίνωση του εντέρου. Προτιμήστε τα για απογευματινό σνακ.

Φυστίκια Αιγίνης
Τα Φυστίκια Αιγίνης έχουν χαρακτηριστεί ως ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΗ και όχι άδικα. Είναι από τα λίγα τρόφιμα τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, μια μόλις χούφτα καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Ακόμη και 25 γραμμάρια φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν 10 τοις εκατό από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη B6, θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο και χαλκό και φυτικές ίνες.

Διαβάστε επίσης  Απολαυστικός μπακαλιάρος με κουρκούτι μπύρας για χρυσαφένια και τραγανή κρούστα

Ρόδια
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες.

Σπανάκι
Οι θαυματουργές ιδιότητες του σπανακιού ωφελούν και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, οξυγονώνουν τον οργανισμό ενώ συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Καθυστερεί τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων που έρχεται με το γήρας και καταπολεμά την αρθρίτιδα. Τέλος, διασφαλίζει την καλή υγεία των οστών ενώ οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και χαρίζουν λαμπερό δέρμα και μαλλιά.

Καρύδια
Τα καρύδια είναι μεν πλούσια σε ενέργεια αλλά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού. Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης.
Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα της Βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών.

Βότανα
Προσθέστε στη διατροφή σας αρωματικά βότανα όπως δυόσμο και βασιλικό. Εξαιρετικά βότανα με αποτοξινωτική δράση είναι το τσάι δυόσμου, το πικροράδικο, το γαϊδουράγκαθο κ.α. Εάν προσθέσετε στη διατροφή σας όλα τα παραπάνω και περιορίσετε στο βαθμό
που μπορείτε το άσπρο αλεύρι, τη ζάχαρη και το κόκκινο κρέας, θα έχετε πετύχει έναν ισχυρό καθαρισμό και μια βαθιά αποτοξίνωση του οργανισμού σας.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *