Περεσκία ή πιροσκί με αφράτη ζύμη και λαχταριστή γέμιση (ΦΩΤΟ)

Το ατομικό ποντιακό έδεσμα που έχει τις ρίζες του στη Ρωσία

Ποιος πραγματικά μπορεί να αντισταθεί στα πιροσκί… Με πατάτα, με τυρί, με λουκάνικο, με κιμά και οτιδήποτε άλλο τραβάει η ψυχή μας, το αλμυρό αυτό ουσιαστικά πιτάκι, έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Είναι εύκολο στην παρασκευή του, τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Τα πιροσκί ήρθαν στην Ελλάδα από τους Πόντιους, κυρίως απ’ αυτούς που ήρθαν από την περιοχή του Καυκάσου, καθώς η λέξη είναι ρωσικής προέλευσης (βγαίνει από την λέξη pirojok). Στα ποντιακά, λέγονται και περεσκία.

Παρακάτω λοιπόν σας παρουσιάζουμε πως να κάνετε περεσκία, επιλέγοντας την κλασική και αγαπημένη μας γέμιση με πατάτα.

ΥΛΙΚΑ
(Για τη ζύμη)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά
1 ποτήρι γάλα (χλιαρό)
1 ποτήρι νερό (χλιαρό)
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο, ή μαργαρίνη λιωμένη
Αλάτι (1 κ.σ.)
Ζάχαρη (1 κ.γλ.)
Λεμόνι (1 κ. γλ. )
Ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)

EXTRA INFOS: Μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή της ζύμης και 1-2 αυγά (τον κρόκο).

ΥΛΙΚΑ
(Για τη γέμιση με πατάτα)
4 πατάτες (βρασμένες)
Φρέσκο κρεμμυδάκι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Δυόσμος (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Πάπρικα καπνιστή και πικάντικη (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (Γέμιση)
1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια της πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.
2. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα και τις πατάτες και στη συνέχεια το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και εναλλακτικά την πάπρικα.
3. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και η γέμισή μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά ενώ σε άλλο μπολ, βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό (αν βάλετε) και το λάδι ή το βούτυρο και τα χτυπάμε λίγο. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι.
2. Ανακατεύουμε τα υλικά και δουλεύουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. μέχρι να γίνει ομοιόμορφη, λεία και εύπλαστη. Προσοχή, δεν θέλουμε η ζύμη μας να είναι νερουλή, αλλά ούτε και πολύ σφιχτή.
3. Βάζουμε τη ζύμη μας στο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 45′. Όταν πια θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο, τη ρίχνουμε πάλι στον πάγκο, τη ζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε κομματάκια σχηματίζοντας μπαλάκια.

4. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο, και τοποθετούμε μέσα μία γεμάτη κουταλιά της γέμισης. Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν καλά και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά.
5. Οι επιλογές που έχουμε για να τα ετοιμάσουμε είναι δύο: είτε να τα τηγανίσουμε, όπως κάνουν κλασικά οι περισσότεροι, είτε να τα ψήσουμε στο φούρνο.
Οσον αφορά το τηγάνισμα, ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι, και όταν ροδίσουν από όλες τις πλευρές, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και είναι έτοιμα να τα γευτούμε.

Προσοχή: Αν το λάδι είναι καυτό, τότε τα πιροσκί μας δεν θα απορροφήσουν περιττά λάδια και θα είναι πεντανόστιμα.
Αν επιλέξουμε να τα βάλουμε στο φούρνο, τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα λαδόκολλα και προσέχουμε να είναι αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε για 15’ περίπου να ξεφουσκώσουν, τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν. Σ’ αυτή την περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι νόστιμα, δεν έχουν όμως την ίδια γεύση με τα τηγανιτά.

EXTRA INFOS: Εννοείται πως στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε. Κλασικά φέτα, ή κάποιο άλλο τυρί, λουκάνικο, κιμά, ζαμπόν, αλλαντικά κτλ.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!