Ρετσέλι: Μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς

Θυμάμαι τέτοια εποχή κάθε χρόνο τη γιαγιά μου να κάνει το λεγόμενο ρετσέλι… Μία παραδοσιακή παλιά συνταγή που έχει τις ρίζες της στον Πόντο και σκοπός ήταν να αξιοποιήσει τα φρούτα της εποχής, κυρίως σύκα, σταφύλια, κυδώνια αλλά και κολοκύθια για ένα γλυκό και λαχταριστό… χειμώνα!

Βέβαια εμείς, πριν καλά καλά αποθηκευτεί στα βάζα, το περισσότερο το «εξαφανίζαμε», προτού η γιαγιά μας… αναγκαστεί να κρύψει ό,τι απέμεινε και να το εμφανίσει το χειμώνα. Το ρετσέλι δεν είναι γλυκό του κουταλιού, ούτε μαρμελάδα ή καλύτερα, είναι κάτι ανάμεσα στα δύο, ή μάλλον και τα δύο. Είναι πηχτό και η υφή του θυμίζει γλυκό του κουταλιού, ωστόσο η γεύση του είναι σαν της μαρμελάδας. Δύο σε ένα δηλαδή! Εμείς το τρώμε σκέτο αλλά και πάνω σε φέτα από χωριάτικο ψωμί με λίγο βούτυρο. Προσωπικά μου αρέσει και με γιαούρτι.

Με αφορμή τα φθινοπωρινά σύκα που βρήκαμε, μια γλυκά κολοκύθα που είχαμε και λίγα σταφύλια, είπαμε να κάνουμε το δικό μας ρετσέλι και να σας το παρουσιάσουμε…

ΥΛΙΚΑ
3 κιλά σύκα ολόκληρα (κατά προτίμηση μικρά)
1 γλυκό κολοκύθι
2-3 μεγάλα τσαμπιά σταφύλι (σουλτανίνα)
1,5 κιλό ζάχαρη (ανάλογα με τα γούστα)
Ξυλάκια γαρύφαλλο
* Για να μη διαλυθούν τα σύκα αν είναι ώριμα, μπορείτε να τα αφήσετε με το κοτσανάκι τους.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε πολύ καλά τα σύκα, το σταφύλι και καθαρίζετε το κολοκύθι.
2. Το κολοκύθι το κόβετε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Προσοχή, όχι πολύ μικρά διότι θα λιώσει εύκολα.
3. Αφού στεγνώσουν, τοποθετείτε όλα τα υλικά μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα (μαζί και τα γαρύφαλλα) και ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη.
4. Αφήνετε να «σταθούν» τα υλικά για 2-3 ώρες ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους. (Δεν χρειάζεται η προσθήκη νερού, θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας).

5. Στη συνέχεια τοποθετείτε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και αφήνετε για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. (Εμείς χρειαστήκαμε περίπου 1,5 ώρα).
6. Μην ξεχνάτε πως κατά τη διάρκεια του βρασμού πρέπει ανά διαστήματα να αφαιρείτε τον αφρό (ξαφρίζετε) και να ανακατεύετε.
7. Οταν πια είναι έτοιμο, το τοποθετείτε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα γυρίζετε ανάποδα.
8. Διατηρείτε για περισσότερο από ένα χρόνο. Οταν το ανοίξετε καλό θα ήταν στη συνέχεια να φυλάσσετε στο ψυγείο.

EXTRA INFO: Κανονικά στα ρετσέλια αντί για ζάχαρη βάζουν μούστο ή πετιμέζι, που φυσικά είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή. Αν επιλέξετε αυτό τον τρόπο τότε θα βάλετε στα σύκα πετιμέζι όσο χρειαστεί για να σκεπαστούν. Αν έχετε μούστο, θα πρέπει να τον βράσετε πρώτα για να μείνει το ένα τρίτο και στη συνέχεια θα το προσθέσετε για να βράσει μαζί με το μείγμα. Στη συνέχεια, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με παραπάνω.
Καλή σας επιτυχία!!!

Σχετικές δημοσιεύσεις