Συκαλάκι: Αγαπημένο γλυκό του κουταλιού (ΦΩΤΟ)

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis sykia

Γεύσεις που θυμίζουν γιαγιά και παράδοση

Να χαμε τώρα ένα συκαλάκι!!! Πόσες φορές το είπατε αυτό; Εγώ άπειρες… Οσο για αγαπημένο συνδυασμό, προτιμώ αρκετές φορές να το απολαμβάνω με παγωτό βανίλια.

Το παραδοσιακό αυτό γλυκό του κουταλιού τέτοια εποχή έχει την τιμητική του. Οι συκιές είναι «φορτωμένες» με μικρά άγουρα συκαλάκια που μας… φωνάζουν να μαζέψουμε μερικά και να τα κάνουμε ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού, που θα το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis sykia

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μικρά και άγουρα συκαλάκια (περίπου 45-55 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος)
1 κιλό ζάχαρη
3 φλυτζ. τσαγιού νερό
Γαρύφαλλα (ένα για κάθε σύκο)
2  κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 λεμόνια (χυμό)
Προαιρετικά, αμύγδαλα (όσα και τα σύκα)

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis sykia

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Μαζεύουμε τα σύκα, τα πλένουμε καλά και με ένα μαχαιράκι κόβουμε λίγο το κοτσάνι ενώ αφαιρούμε, αν υπάρχει από κάτω ένα σκούρο σκληρό σημάδι ή σποράκια. Επίσης, αν θέλουμε με μία οδοντογλυφίδα, τρυπάμε 1- 2 φορές. Σε όλη αυτή τη διαδικασία καλό είναι να φοράμε γάντια γιατί το γάλα της συκιάς μπορεί να μας προκαλέσει φαγούρα.

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis sykia

2. Βάζουμε τα συκαλάκια μας σε μία κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με πολύ νερό, μέχρι να τα σκεπάζει. Σ’ αυτή την περίπτωση, τοποθετούμε και ένα πιάτο από πάνω. Από τη στιγμή που θα πάρει μία βράση, αφήνουμε για 5′ – 10′ περίπου. Θα καταλάβουμε ότι έχουν γίνει, όταν τρυπιούνται με το πιρούνι. Προσοχή: Δεν πρέπει να τα παραβράσουμε.

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis sykia

3. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, όπου έχουμε ρίξει και το χυμό από τα 2 λεμόνια. Τα αφήνουμε να σφίξουν για 3-4 ώρες και στη συνέχεια τα σουρώνουμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί να «μπήξουμε» ελαφρά λίγο τη σάρκα τους για να φύγει το τυχόν νερό που έχει απομείνει.

4. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα (εμείς δεν βάλαμε), τα τοποθετούμε ένα – ένα σε κάθε σύκο (από την κάτω πλευρά) καθώς και ένα γαρύφαλλο.

5. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό ώστε να γίνει το σιρόπι. Όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα συκαλάκια μας και βράζουμε γύρω στο ένα τέταρτο. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε.

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis

6. Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, τα αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα.

7. Την επομένη, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού (δύο κουταλιές) και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

8. Ηρθε η ώρα να μπει σε αποστειρωμένα βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει. Το συκαλάκι μας είναι έτοιμο.

EXTRA TIPS
Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ σφιχτό. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να μουχλιάσει. Αν συμβεί αυτό, μην πανικοβληθείτε. Πετάξτε τα μουχλιασμένα κομμάτια και ξαναβράστε το προσθέτοντας λίγη ζάχαρη. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζαχαρώσει. Και εδώ υπάρχει λύση… Το ξαναβράζετε επίσης, αφού προηγουμένως έχετε ρίξει λίγο νερό για να αραιώσει.

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis sykia

EXTRA INFOS
• Πολλοί χρησιμοποιούν γαλαζόπετρα. Η γαλαζόπετρα, την οποία μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία (ποσότητα, όσο ένα σπυρόι φακής) βοηθάει ώστε να σφίξουν τα σύκα και να διατηρηθούν καταπράσινα.

• Επίσης, αρκετοί βάζουν και γλυκόζη. Και αυτό για να μην είναι πικρό το γλυκό και να βράσει σωστά χωρίς να ζαχαρώσει στο τέλος.

• Το μεγάλο… μυστικό είναι τα σύκα που επιλέγουμε να είναι τα πιο μικρά και άγουρα σύκα, από αγριοσυκιές. Τότε πιστέψτε με, όλα θα πάνε καλά.

• Σε περίπτωση που θέλετε να ξεπικρίσετε τα σύκα, τα αφήνετε στο νερό να πάρουν μία βράση, τα στραγγίζετε, προσθέτετε νέο νερό και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 φορές. Την τελευταία τα αφήνετε μέχρι να τρυπιούνται με πιρούνι και ακολουθείτε τη διαδικασία κανονικά.

syko sykalaki glyko tou koutaliou syntages glyka kouzina paradosi geuseis sykia

Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη!

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις