Τα καλούδια του Φθινοπώρου

Φρούτα και λαχανικά – υπερτροφές που πρέπει να έχουμε στην κουζίνα μας

Το Φθινόπωρο είναι εδώ και μαζί έχει φέρει και όλα του τα… δώρα! Η ποικιλία είναι μεγάλη, όπως και τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας. Εμείς μεταξύ αυτών, επιλέξαμε 12 φρούτα και λαχανικά, που δεν πρέπει να λείπουν από το καλάθι μας.

Πράσα
Πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, τα πράσα βοηθάνε στην κακή χοληστερίνη (LDL), αυξάνοντας ταυτόχρονα την καλή χοληστερόλη (HDL), συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Καθώς έχουν μια πιο ήπια και πιο γλυκιά γεύση από τα κρεμμύδια, ταιριάζουν ιδανικά σε σούπες, πίτες και σάλτσες. Δοκιμάστε πρασοσέλινο με αυγολέμονο στην κατσαρόλα, με χοιρινό ή αρνάκι!

Αχλάδια
Ενα ακόμη φρούτο με πολλαπλά οφέλη και ελάχιστες θερμίδες. Μπορείτε εκτός από ωμά, να τα μαγειρέψετε, προκειμένου να απελευθερωθούν οι γεύσεις τους. Προτιμήστε τα ψητά ή ποσέ και λάβετε βιταμίνη C και χαλκό, όπως και 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

Γλυκιά Κολοκύθα
Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε κάλιο που διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, ενώ παρέχουν στον οργανισμό περισσότερο από 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα. Ιδανικές για πίτες, κέικ, πουτίγκες, σούπες και γλυκά του κουταλιού.

Σπανάκι
Ενας πραγματικός «δυναμίτης» ενέργειας. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον 13 διαφορετικά φλαβονοειδή συστατικά, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Στο σπανάκι υπάρχει άφθονη βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνη C, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, χαλκός, βιταμίνη Β1, πρωτεΐνες, φώσφορος, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, ω- 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β3, σελήνιο. Ειδικά η βιταμίνη Κ ενισχύει τα οστά και την καρδιά, προστατεύει τα μάτια από ασθένειες όπως ο καταρράκτης και συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλή κατάσταση του εγκεφάλου. Πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε Στον ατμό, μαγειρεμένα, σε πίτες ή στην σαλάτα σας.

Σταφύλια
Τα σταφύλια αναμφισβήτητα είναι ένα υπέροχο φρούτο. Αυτή είναι η εποχής τους. Τι μας προσφέρουν εκτός από γεύση Κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και κουερσιτίνη. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν φρούτο, να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, ενώ μπορείτε να αξιοποιήσετε το μούστο τους σε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, πετιμέζι και, φυσικά, κρασί και ξύδι.

Μπρόκολο
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μπρόκολου στην υγεία μας είναι πολλές και δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β5, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε, καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει τον καταρράκτη, βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών οστών, προστατεύει από το έλκος και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μπρόκολο μαγειρεύεται ιδανικά στον ατμό, ως σαλάτα με λάδι και λεμόνι ή λίγη μαγιονέζα. Ταιριάζει σε σαλάτες και σούπες, με κορυφαία την σούπα μπρόκολου με κρέμα.

Ρόδι
Το Ρόδι αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό «όπλο». Πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα ρόδια ταιριάζουν πολύ με βρώμη και γιαούρτι, όπως και με τις πράσινες σαλάτες. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά, να πιούμε το χυμό τους, να τα χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά, σαλάτες κτλ. αλλά να κάνουμε και ένα πολύ ωραίο λικέρ.

Παντζάρια
Τα παντζάρια περιέχουν ενώσεις οι οποίες μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα της άνοιας και μπορεί να ενισχύσουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Παράλληλα, φημίζονται για την αποτοξινωτική τους δράση στο συκώτι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, χυμούς, ντιπ, ψητά κ.α.

Κυδώνια
Τα κυδώνια είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο, που πρέπει όμως να μη λείπει, όπως και τα υπόλοιπα από τη διατροφή μας. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Γευτείτε τα, εκτός των άλλων, ψημένα στο φούρνο, σε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με κρέας ψητό.

Μήλα
Ο λαός λέει, «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» και σίγουρα δεν έχει άδικο. Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιλαμβάνουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, κάνοντας καλό στο έντερο και κρατώντας το αίσθημα πείνας μακριά για περισσότερη ώρα, χάρη σ’ αυτές. Να προτιμάτε να τα καταναλώνετε με τη φλούδα τους, που περιέχει φλαβονοειδή και ωφελούν την καρδιά. Αρκεί να τα πλύνετε καλά ενώ αν είναι βιολογικά, τόσο το καλύτερο. Γευτείτε τα ψητά, σε μηλόπιτες, σε σαλάτες κ.α.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, K, B6 και φυλλικό οξύ, καθώς και συστατικά με αντιοξειδωτική δράση. Βράστε ή ψήστε στο grill και συνοδέψτε τα με ένα δροσερό dip με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο.

Μανταρίνια
Οπως και τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια προσφέρουν, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Σκέτα τρώγονται μετά μανίας, ευτυχώς χωρίς να μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες, γίνονται όμως και μαρμελάδα, το ξύσμα τους αρωματίζει γλυκά και κέικ, ενώ η φλούδα τους νόστιμο γλυκό του κουταλιού.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά που δε συμπεριλάβαμε στη λίστα μας, αλλά σίγουρα δε λείπουν από τη διατροφή μας.

Με πληροφορίες από clickatlife.gr, olivemagazine.gr, agrofasma.gr