Βαρένικα: Τα φρέσκα ποντιακά ζυμαρικά

Γεμιστά, βουτυράτα και πεντανόστιμα

Το μυστικό της υπέροχης γεύσης τους, κρύβεται και στην απλότητά τους… Λίγο αλεύρι, λίγο νερό και τυράκι της προτίμησής σας, και τα γεμιστά φρέσκα ζυμαρικά με καταγωγή από τον Πόντο, είναι έτοιμα να σας… ξετρελάνουν.

Τόσο τα υλικά, όσο και η συνταγή είναι τόσο εύκολα, που δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι (όσο πάρει)
Νερό (2 ποτήρια)
Βούτυρο
Αλάτι (1 κουτάλια της σούπας)
Τυρί (π.χ. φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε λίγο αλεύρι σε μία λεκανίτσα, κανουμε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το νερό και το αλάτι.

2. Συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.
3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να σχηματιστεί μία συμπαγής και λεία ζύμη.
4. Αφού ετοιμάσαμε το ζυμάρι μας, το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

5. Στη συνέχεια, κάνουμε μπαλάκια στο μέγεθος του καρυδιού, το ανοίγουμε, βάζουμε μέσα το τυρί και κλείνουμε καλά τις άκρες, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.

6. Σε καλά βρασμένο και αλατισμένο νερό, ρίχνουμε μέσα τα βαρένικα και τα βράζουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα, όταν ανέβουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας και γίνουν άσπρα.

7. Αφού βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα, περιχύνοντας τα από πάνω με λιωμένο βούτυρο.

EXTRA INFOS: Κάποιοι χρησιμοποιούν στη συνταγή τους και αυγό, το οποίο αν θέλετε μπορείτε να το προσθέσετε. Επίσης, κάποιοι, βάζουν στη γέμισή τους και μυρωδικά.

Ευχαριστούμε την Βαγγελίτσα και την Σοφία Βασιλειάδου από την Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών για τη συνταγή.

Καλή σας όρεξη!