5.000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες στις εγκαταστάσεις της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

Μέσα στο 2018

Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, αλλά και Έλληνες που χρειάζονται βοήθεια, προσέφυγαν κατά τη διάρκεια του 2018 στα δύο Κέντρα Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ), που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που αναφέρονται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τα δύο ΚΥΝ της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, υποδέχτηκαν 5.061 ανθρώπους, από τους οποίους οι 3.650 είναι παιδιά και έφηβοι και οι 1.411 ενήλικες και τους παρείχαν συνολικά 41.941 υπηρεσίες, εκ των οποίων οι 14.499 ήταν εκπαιδευτικές.

Τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων προσφέρουν ψυχοκοινωνικές, εκπαιδευτικές και νομικές υπηρεσίες ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του παιδιού.

Τα δύο κέντρα υποστήριξης νέων της ΑΡΣΙΣ, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προχώρησαν μέσα σε έναν χρόνο σε συνολικά 210 εγγραφές παιδιών προσφυγικής και μεταναστευτικής προέλευσης σε δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Στους ανήλικους και ενήλικες πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες, προσφέρθηκαν υπηρεσίες μαθησιακής υποστήριξης, παρασχέθηκαν σχολικό υλικό, ιατρική φροντίδα, είδη πρώτης ανάγκης, στέγαση, συμβουλευτική για αναζήτηση εργασίας, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες.

Ένα σημαντικό μέρος της δράσης των δύο ΚΥΝ αφορά την εκπαίδευση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των επίσημων εγχειριδίων του Συμβουλίου της Ευρώπης Compass (για έφηβους και ενήλικες) και Compasito (για ανήλικους).

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, 1.422 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργάνωσαν τα δύο ΚΥΝ, ενώ 35 δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του Compass και του Compasito.

Οι υπηρεσίες των δύο ΚΥΝ παρασχέθηκαν σε ανθρώπους από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις