500.000 ευρώ για το Σέιχ Σου

Κωστής Χατζηδάκης υπουργός ΔΕΗ

Κωστής Χατζηδάκης: «Συντονισμένη δράση για τη σωτηρία του δάσους της Θεσσαλονίκης…»

Κωστής Χατζηδάκης: «Συντονισμένη δράση για τη σωτηρία του δάσους της Θεσσαλονίκης…»

Κοινωνός της μεγάλης καταστροφής που έχει πλήξει το δάσος του Σέιχ-Σου από το έντομο του βλαστοφάγου (Tomicus Piniperda) έγινε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ενημερώθηκε πλήρως και αναλυτικότατα για την εξέλιξη του δραματικού φαινομένου από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.

Ο κ.Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση, βρέθηκε στην καρδιά του δάσους, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Καρά-Τεπέ, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στις αρχές του Αυγούστου, με επιστολή που του απέστειλε ζητώντας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του δάσους. Με φόντο την καταστροφή του Σέιχ-Σου, τα αποξηραμένα και προσβεβλημένα πεύκα, για την οποία εικόνα ο υπουργός δεν έκρυψε την έκπληξή του, ο Σίμος Δανιηλίδης μίλησε αναλυτικά για το μέγεθος του δράματος, τις ολιγωρίες της Πολιτείας και των αρμοδίων Υπηρεσιών ως προς την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς αυτό, όπως ομολογήθηκε και από τους παρόντες υπηρεσιακούς παράγοντες, εμφανίσθηκε ακόμη και από το 2016, ενώ το σχέδιο υλοτόμησης άρχισε να υλοποιείται μόλις πριν τρεις μήνες.

Στην επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας και Έλενα Ράπτη, ο γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Σάββας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Νικήτας Φραγκισκάκης, η δασάρχης Ελένη Αγγελίδου, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης, ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και ειδικός στη δασική εντομολογία Δημήτρης Αβτζής, ο πρόεδρος Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας, ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπόστας, που κατέθεσε και τις μηνυτήριες αναφορές, κ.ά.

«Ανάγκη συνεργασίας…»

«Από τα στοιχεία που έχουμε δώσει στη δημοσιότητα, και για τα οποία ενημερώσαμε και τον υπουργό, το φαινόμενο παρουσιάστηκε από το 2016. Υπήρξαν ευθύνες και ολιγωρίες που ήδη ελέγχονται από την ανακριτική διαδικασία που έχει παραγγελθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη», ήταν η πρώτη επισήμανση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ευχαριστώντας τον κ.Χατζηδάκη για την επίσκεψή του στο δάσος. «Αν αυτό είχε γίνει πριν από δυο-τρία χρόνια θα είχαμε αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα, πολύ πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά το φαινόμενο», πρόσθεσε.

Αφού έκανε μια αναλυτικότατη αναφορά στο χρονικό της μεγάλης καταστροφής, ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε με έμφαση την ανάγκη «να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες υλοτόμησης, όχι με δύο, τρία ή πέντε αλυσοπρίονα, όπως είδαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά με πολύ περισσότερα και πολυμελή συνεργεία σε όλη την περιοχή», για να προσθέσει μεταξύ άλλων: « Άμεσα πρέπει να απομακρυνθούν όχι μόνο τα ξερά δένδρα, γιατί αυτό που γίνεται είναι μισή δουλειά, αλλά και όλα τα προσβεβλημένα, ενώ ταυτόχρονα να συγκροτηθούν οι ομάδες μελετών για αντιπλημμυρικά έργα και αναδάσωση-αναζωογόνηση του δάσους». Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε στην ανάγκη όλος ο σχεδιασμός «να γίνει σε συνεργασία με τους όμορους δήμους και την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να μην κάνουμε πάλι τα ίδια λάθη που έγιναν αλλεπάλληλες φορές τις προηγούμενες δεκαετίες με την επαναφύτευση μόνον των πεύκων που αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι λάθος επιλογή».

«Ελπίζουμε να προχωρήσουν οι εργασίες με τα μικρότερα κλαδιά και με τις πευκοβελόνες που συγκροτούν ένα στρώμα 30-40 εκατοστών και αποτελούν εύφλεκτη ύλη ικανή ανά πάσα στιγμή για πυρκαγιές», τόνισε στον υπουργό, στον οποία ανέφερε και το μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονούν τα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ διερχόμενα μέσα από το δάσος, ενώ του παρέδωσε κι ένα ολοκληρωμένο φάκελο με το ιστορικό της μεγάλης καταστροφής.

Διάθεση κονδυλίων

«Τα δάση είναι ο πλούτος της χώρας και αυτό ισχύει δυο φορές για το Σέιχ-Σου της Θεσσαλονίκης, και γι’ αυτό είμαστε εδώ με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος. Ήρθαμε για να δούμε το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο που έχει καταστρέψει, απ’ ότι πληροφορούμαστε, το 10-15% των δέντρων του Σέιχ-Σου, ήρθαμε να δούμε από κοντά το πρόβλημα, αλλά ακόμη περισσότερο ήρθαμε για να πούμε ότι υπογράφτηκε, τώρα, απόφαση για τη διάθεση 500.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις σε πολλά επίπεδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος», ήταν τα πρώτα λόγια του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη μετά την ενημέρωσή του που προηγήθηκε.

Όπως ανέφερε «πέραν αυτού του κονδυλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εδώ προκειμένου να αντιμετωπίσει και με άλλες δράσεις και με άλλα κονδύλια, αν χρειαστεί, το συγκεκριμένο ζήτημα, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το Δασαρχείο, τους δημάρχους των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος και φυσικά με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης». «Το κονδύλιο των 500.000 ευρώ είναι για το Σέιχ-Σου και αφορά δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει αυτό το έντομο, είτε μέτρα που αφορούν στην καταπολέμηση αυτού καθ’ εαυτού του εντόμου, είτε αφορούν άλλες δράσεις, όπως η αραίωση, υλοτόμηση και άλλα μέτρα που έχει υποδείξει η δασική υπηρεσία», υπογράμμισε, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και στην ανάγκη συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη «απλοποίησης των διαδικασιών ώστε άμεσα να έρθουν συνεργεία και να μπουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου και να μπορέσουμε να κάνουμε τις πράξεις πάντα με την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών». Τόνισε, επίσης, ότι οι δήμαρχοι ζήτησαν την κήρυξη του δάσους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου οι δήμοι να ασκήσουν τις δικές τους παρεμβάσεις και να συνδρά;μουν με ίδιους πόρους στην αντιμετώπιση του προβλήματος, πρόταση που τελικά δεν έγινε δεκτή.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας, ο οποίος με δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραψε το φαινόμενο από το 2017, μίλησε για επανασχεδιασμό του δάσους. «Εκεί όπου έχουν γίνει υλοτομίες και προκύπτουν μεγάλα διάκενα, θα πρέπει γίνει αξιολόγηση των χώρων και οπωσδήποτε στο σημείο “μηδέν” όπως λέγεται, πρέπει να φυτευτούν τα πρώτα πλατύφυλλα. Θα είναι τέτοια τα είδη αυτά, που θα μπορούν μέσω φυσικών μηχανισμών, να μπορούν να επεκταθούν σε όλο το δάσος και τα επόμενα χρόνια να έχουμε ένα μικτό δάσος, πιο ανθεκτικό και αποδεκτό και πιο λειτουργικό από οικολογικής άποψης. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνει ένας ολοκληρωμένος συστηματικός δασοκομικός σχεδιασμός, που κάθε κομμάτι θα το αντιμετωπίζει διαφορετικά και θα προτείνει για καθένα απ’ αυτά, τα ενδεδειγμένα δασοκομικά μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.