59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Εγκαίνια έκθεσης «#CedefopPhotoAward: Οι νέοι στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση»

Με σημαντική συμμετοχή νέων από 18 κράτη της Ε.Ε. Στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «#CedefopPhotoAward: Οι νέοι στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση», παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! […]

Με σημαντική συμμετοχή νέων από 18 κράτη της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «#CedefopPhotoAward: Οι νέοι στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση», παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (www.cedefop.europa.eu), το οποίο έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, σε επιμέλεια του Cedefop και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση παρουσιάζει τα φωτογραφικά έργα που κέρδισαν το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βραβείο, καθώς και τα επιλαχόντα του διαγωνισμού #CedefopPhotoAward 2018 με θέμα «Νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση», ο οποίος διοργανώθηκε από το Cedefop. Στο διαγωνισμό, ομάδες νεαρών σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από την Ευρώπη, κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις αντίστοιχες εμπειρίες τους υπό τη μορφή φωτογραφικών ιστοριών.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, το λόγο πήρε η αναπληρώτρια διευθύντρια του διοικητικού συμβουλίου του Cedefop Mara Brugia, η οποία εξέφρασε τις θερμές τις ευχαριστίες στη Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ, αλλά και στην Άννα Μηλώση, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Φεστιβάλ. Η κα Brugia τόνισε επίσης ότι φέτος είναι η τρίτη χρονιά που δίνονται τα βραβεία Cedefop και υπογράμμισε: «Μία εκ των νικητριών ομάδων, αυτή της Λιθουανίας, ήταν παρούσα και στην τελετή έναρξης του 59ου Φεστιβάλ και θα παρακολουθήσει ταινίες ολόκληρο το σαββατοκύριακο». Αφού ευχαρίστησε επίσης το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο φιλοξενεί την έκθεση, η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η βράβευση «είναι ένας ακόμη τρόπος να αντιληφθούμε την χρησιμότητα της δουλειάς μας στην πράξη», καθώς έτσι τα στελέχη του Cedefop έρχονται σε επαφή με τους νέους ανθρώπους για τους οποίους εργάζονται.

Η κα Brugia υποστήριξε ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση φιγουράρουν σε πολύ υψηλές θέσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με έρευνα που διοργάνωσε το Cedefop, όχι μόνο οι θεσμοί, αλλά και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης σε ποσοστό 90%. «Όσοι αποφασίζουν να σπουδάσουν κάτι σχετικό με το αντικείμενο της κατάρτισης και εκπαίδευσης, εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους εργοδότες τους» συνέχισε, τονίζοντας επίσης και τον σημαντικό ρόλο που έχει η εκπαίδευση και κατάρτιση στην ίδια την κοινωνία. «Στο Cedefop προσπαθούμε να αλλάξουμε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση πρέπει να αποτελέσει μια δεύτερη επιλογή σε σχέση με άλλες επαγγελματικές επιλογές» κατέληξε η ίδια.

Στο διαγωνισμό #CedefopPhotoAward 2018 συμμετείχαν πάνω από 100 ομάδες με περισσότερα από 300 μέλη και περίπου 80 σχολές από 18 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φωτο-ιστορίες που απεικονίζουν τις εμπειρίες των ομάδων αυτών στην κατάρτιση και εκπαίδευση μπορούν να ιδωθούν ως έξοχα παραδείγματα καινοτομίας, δημιουργικότητας, επικοινωνίας και ομαδικής δουλειάς. Οι τρεις ομάδες που επιλέχθηκαν ως νικήτριες προέρχονται από την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με τις δύο πρώτες να έχουν προσκληθεί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κατάρτισης που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, το λόγο πήρε η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό. Αφού καλωσόρισε την ομάδα του Cedefop και τους νικητές του διαγωνισμού, η κα Ζαλαντό στάθηκε στο γεγονός ότι οι εν λόγω φωτογραφίες δημιουργήθηκαν συλλογικά, από ομάδες νέων ανθρώπων από διάφορα μέρη της Ευρώπης, «δίνοντας ταυτόχρονα σε όλους εμάς τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τα έργα τους στη Θεσσαλονίκη και στο Φεστιβάλ, επωφελούμενοι παράλληλα και οι ίδιοι από την παρουσία τους στον κινηματογραφικό θεσμό της πόλης», όπως υπογράμμισε. Η ίδια πρόσθεσε: «Το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που εκτιμά και προάγει την εκπαίδευση, καθώς διαθέτουμε προγράμματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης για μικρά παιδιά, επιχειρώντας να καταρτίσουμε την νέα γενιά των σινεφίλ και όχι μόνο. Επιπλέον, παρέχουμε κατάρτιση και σε επαγγελματίες του χώρου, όπως π.χ. τους διανομείς» επισήμανε. Ολοκληρώνοντας, η κα Ζαλαντό αναφέρθηκε και στον θεματικό τίτλο της έκθεσης «Πες μας την ιστορία σου», λέγοντας ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει και το σινεμά: αφηγείται ιστορίες, ενώνοντας έτσι τη φωτογραφία με την κινούμενη εικόνα.

Αφού απονεμήθηκαν τα βραβεία, το λόγο πήραν οι νικητές, οι οποίοι ευχαρίστησαν την επιτροπή αλλά και το Φεστιβάλ για την πρόσκληση, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ομαδικό πνεύμα που όρισε τη δουλειά τους, την αυτοπεποίθηση που απέκτησαν μέσα από το διαγωνισμό, αλλά και τις δυνατές φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους καθηγητές τους. Μάλιστα, ένας από αυτούς χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια από τις ομορφότερες χώρες που έχει επισκεφτεί και ευχαρίστησε το Φεστιβάλ που του έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκεται εδώ και να τραβήξει ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Gerd Oskar Bausewein, υπεύθυνος επικοινωνίας του Cedefop, μοίρασε δώρα και ενημερωτικά έντυπα σε νικητές και κοινό.