Ανατροπή με την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο

Τι έδειξαν νέα στοιχεία

Τι έδειξαν νέα στοιχεία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας εντόπισαν πάνω στην Ιερά Σινδόνη αποτυπώματα από βυζαντινά νομίσματα, τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με την παλαιότητά της.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας εντόπισαν ίχνη πάνω στην επιφάνεια της Ιεράς Σινδόνης, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται με βυζαντινά νομίσματα.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν την εργασία τους στο περιοδικό Journal of Cultural Heritage, σάρωσαν την Σινδόνη με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και βρήκαν πάνω της ίχνη «ηλέκτρου», ενός μείγματος χρυσού και αργύρου με μικρά ποσοστά μολύβδου.

Παράλληλα μέτρησαν το ποσοστό των στοιχείων που περιέχονταν στα βυζαντινά νομίσματα που φτιάχτηκαν μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ των ιχνών των μικροστοιχείων που εντοπίστηκαν στη Σινδόνη με τα βυζαντινά νομίσματα.

Το συγκεκριμένο εύρημα ανατρέπει προηγούμενη χρονολόγηση, σύμφωνα με την οποία η Σινδόνη, με την οποία θρυλείται ότι ενταφιάστηκε ο Ιησούς μετά τη Σταύρωσή του, ανήκει στον 14ο αιώνα.

Το εύρημα ενισχύει την υπόθεση της δημιουργίας στάμπας πάνω στο λινό, με το πάτημα ενός νομίσματος πάνω στο ύφασμα, για προσωπικούς λατρευτικούς λόγους.

H ιερά Σινδόνη είναι φτιαγμένη από μείξη βαμβακιού και λινού, έχει μήκος 4.10 μέτρα και πλάτος 1.40 μέτρα. Φυλάσσεται στο παρεκκλήσι του Καθεδρικού του Τορίνου. Πάνω της διαγράφεται ο σωματότυπος ενός άνδρα. Η ανάπτυξη των μαλλιών και της γενειάδας μοιάζει με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Χριστού.

Aρκετοί είναι οι ερευνητές που έχουν διατυπώσει αμφιβολίες τη γνησιότητα και την παλαιότητα της Ιεράς Σινδόνης.

Πηγή: sputniknews.gr