Αποσύρονται τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα κέρματα του ευρώ!

«Τσίγκινα» νομίσματα… τέλος!

Να αποσύρει τα νομίσματα του 1 και των δύο λεπτών του ευρώ θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξοικονομηθούν αρκετά κονδύλια.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα και, σύμφωνα με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους για τα νομίσματα του 1 και των 2 λεπτών αρκετά συχνά ξεπερνούν την ονομαστική τους αξία, αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ.

Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της Ε.Ε. για το 2020, το οποίο δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της Ε.Ε., έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, χρησιμοποιώντας τα νομίσματα του 1 και των 2 λεπτών του ευρώ. Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία τους, καθώς αυτή αναμένεται να θέσει σταδιακά εκτός χρήσης τις μικρότερες υποδιαιρέσεις αυτές του ευρώ.

Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.

Πηγή: ethnos.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις