Χαλκιδική: Πρόβλεψη για νέα επιδείνωση του καιρού – έκκληση από την Πυροσβεστική

xalkidiki katastrofes

Τι πρέπει να προσέχει ο κόσμος

Τι πρέπει να προσέχει ο κόσμος

Στη Χαλκιδική, παράλληλα με το έργο της καταγραφής των ζημιών συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης μεγάλων αντικειμένων από πολυάριθμα κλιμάκια της Πυροσβεστικής, υλικών που δεν επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση ανθρώπων και οχημάτων. Και για έμπειρους πυροσβέστες η νύχτα της θεομηνίας ήταν ασυνήθιστη.

Οι εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια και οι αντίστοιχες επεμβάσεις δεν αφορούσαν πλημμυρικά φαινόμενα,αλλά τεράστια υλικά καρφωμένα σε κτήρια και δρόμους, όπως αναφέρει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης. «Είναι εντυπωσιακό, είναι η πρώτη φορά -είμαι 25 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή- που το μόνο που δεν μας απασχόλησε ήταν οι αντλήσεις υδάτων», σημείωσε ο υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, αφού «το ακραίο ήταν ο άνεμος και όχι η βροχόπτωση, οι βλάβες έγιναν κυρίως σε σκεπές, στους τελευταίους ορόφους και σε υπόστεγα».

Ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, με αφορμή τις προβλέψεις για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, κυρίως την Κυριακή, καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται και να φροντίζουν για την ασφάλεια τους. «Υπάρχει μπροστά μας μια πρόβλεψη για επιδείνωση καιρού, κάνω σύσταση, αφού έχουμε μία προειδοποίηση, ας είμαστε όλοι προσεκτικοί, ας αποφύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, ας λάβουμε μέτρα προστασίας, χρειάζεται και από τον καθένα μας μια συμμετοχή, ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να αποφύγουμε δυσάρεστα συμβάντα» κατέληξε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Σπύρος Βαρσάμης.

Τι είπε ο Δρ Ευθύμης Λέκκας για το φαινόμενο
«Δεν είχαμε αντιμετωπίσει ξανά ένα φαινόμενο όπως αυτό της Χαλκιδικής, όσον αφορά τη σφοδρότητά του και τη ραγδαιότητά του, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Δρ Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ).

«Εικόνα του τι συνέβη έχουμε από την πρώτη στιγμή, αναλύουμε όμως τα χαρακτηριστικά του φαινομένου και διαπιστώνουμε ότι είναι μοναδικό. Κάθε φαινόμενο βεβαίως είναι μοναδικό, εκείνο το οποίο όμως μας εκπλήσσει, εκπλήσσει και εμένα προσωπικά, είναι ότι κάθε φορά αντιμετωπίζουμε νέα είδη κινδύνων» ανέφερε έγκριτος επιστήμονας, που μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε τη μετάβαση του ιδίου και συνεργατών του προ εξαμήνου στην Ινδονησία, όπου παρατηρήθηκε ένα τσουνάμι χωρίς να έχει υπάρξει σεισμός, «μια νέα μορφή κινδύνου, που δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν».

Διαβάστε επίσης  Ο καιρός σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

«Πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα»
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στην εμφάνιση νέων κινδύνων που δεν ξέρουμε τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά τους, κινδύνων που θα γίνονται συνεχώς και πυκνότεροι και στη συνέχεια θα έχουν μεγαλύτερη έκταση και θα προσβάλουν μεγαλύτερες περιοχές με μεγαλύτερη ένταση.

Αυτή η πρόβλεψη συνθέτει ένα τοπίο το οποίο είναι εξαιρετικά δυσμενές» σημείωσε με έμφαση ο κ.Λέκκας, που ταυτόχρονα εστίασε στην εξεύρεση και την εφαρμογή λύσεων που θα «μειώσουν τις επιπτώσεις», κάτι που μπορεί, όπως τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών να γίνει πραγματικότητα μέσα από ένα «σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας»:

«Πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές δομές, να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ.Λέκκας που ταυτόχρονα διατύπωσε μια έτερη, γενικού τύπου εκτίμηση, αφού τόνισε πως διαχρονικά «θα πρέπει να υπάρχει (σ.σ στη χώρα) πολιτική θέληση για πολιτική προστασία».

Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης σε προσωπικό επίπεδο
«Η αυτοπροστασία περνά πρώτα από όλα από προσωπικές πρακτικές και διαδικασίες και κατά δεύτερον από μια μέριμνα για το περιβάλλον όπου ζούμε» σημείωσε με έμφαση ο διευθυντής του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και διατύπωσε την εκτίμηση πως η αυτοπροστασία είναι κάτι που, έστω σε κάποιον βαθμό, «μπορεί κάποιος να πετύχει με την ενημέρωση»

Κάθε Έλληνας πολίτης «πρέπει από εκεί και πέρα να μειώσει την τρωτότητα του χώρου του, της κατοικίας ή του χώρου εργασίας του, ο καθένας πρέπει να ενδιαφερθεί λίγο περισσότερο για την ασφάλειά του, μπορεί να κάνει πολλά με την ενημέρωση και την πειθαρχία και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, δεν γίνεται ενώ μας ενημερώνουν να κάνουμε του κεφαλιού μας», κατέληξε ο κ.Λέκκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ