Χρ. Γιαννούλης: «Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις Σκουριές»

Δηλώσεις του βουλευτή

Τη θέση του εξέφρασε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης σχετικά με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Αναλυτικά:

«Άδειες στις Σκουριές μέσα στον πρώτο μήνα” είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, έχοντας πιστέψει αφελώς το αφήγημα της Ελληνικός Χρυσός ότι η “επένδυση” είναι μπλοκαρισμένη λόγω κάποιων αδειών ρουτίνας που καθυστερούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα  δεν ήταν καθόλου απλό και δεν λύθηκε με τις τρεις δευτερεύουσες άδειες που έδωσε αμέσως ο κος Χατζιδάκις αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έτσι μετά από πολλές ανεπίσημες συσκέψεις μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των στελεχών της Eldorado Gold όπου συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες, τελικά έγινε κατάθεση του  «Νέου Επενδυτικού Σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας» με Α.Π ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/108439/1464/22.11.2019 και ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κίνησε, τις διαδικασίες ανάθεσης παροχής υπηρεσιών οικονομικού συμβούλου για την αξιολόγηση του.

Με διαδικασίες εξπρές η ανάθεση ήδη έγινε στην εταιρεία Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων” η οποία καλείται να αξιολογήσει τα οφέλη του Δημοσίου από το νέο σχέδιο συγκριτικά με το παλιό επενδυτικό σχέδιο του 2006, το οποίο καταρτίστηκε βάσει των όρων της σύμβασης του 2004.

Έτσι, η πρόσκληση υποβολής προσφορών έγινε παραμονή Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, η προσφορά της εταιρείας υποβλήθηκε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου χωρίς να έχει κατατεθεί άλλη. Την ίδια μέρα αποσφραγίστηκε και αξιολογήθηκε αλλά και προσκλήθηκε η εταιρεία να υποβάλει τα δικαιολογητικά ανάθεσης. Στις 30 Δεκεμβρίου ελέγχθηκε ο φάκελος των δικαιολογητικών και την ίδια μέρα αποφασίστηκε η ανάθεση!!!

Ταυτόχρονα όμως οι αρμόδιες  υπηρεσίες του ΥΠΕΝ ( ΔΙΠΑ και ΔΜΒΟ) καθώς και του Υπουργείου Ανάπτυξης του κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη έχουν στα χέρια τους το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο και το μελετούν έτσι ώστε να είναι έτοιμες να μεθοδεύσουν την αδειοδότηση του κατά το δοκούν της εταιρείας και της «φιλοεπενδυτικης»  κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί όλα αυτά;

Γιατί καμία «φιλοεπενδυτική» κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει τη νόμιμη δυνατότητα να δώσει «όλες τις άδειες» στην Eldorado. Γιατί η Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επενδυτικό Σχέδιο και η ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων απαιτούν μια σειρά βασικότατων αδειών και εγκρίσεων που η εταιρεία είτε αδυνατεί να λάβει (όπως έγκριση για την μέθοδο της ακαριαίας τήξης flash smelting, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί) είτε δεν επιθυμεί να λάβει διότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει τα αντίστοιχα έργα δηλαδή: το εργοστάσιο μεταλλουργίας καθαρού χρυσού αργύρου, το εργοστάσιο θειικού οξέος, το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, το νέο λιμένα Στρατωνίου με τις σύνοδες εγκαταστάσεις και την στοά Μαντέμ Λάκκου-Ολυμπιάδας μήκους 8,7 χιλιομέτρων.

Αν η Ελληνικός Χρυσός είχε την πρόθεση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όλα τα ανωτέρω θα έπρεπε ήδη να κατασκευάζονται ή να έχουν ολοκληρωθεί. Αντιθέτως ήδη έχει καταφέρει να διπλασιάσει την διάρκειά της λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της  Ολυμπιάδας, συνεχίζει την λειτουργιά του εργοστασίου εμπλουτισμού του Στρατωνίου , αντίστοιχα αύξησε το ύψος παραγωγής των μεταλλείων κατά πολλές εκατοντάδες. τόνους το χρόνο, αύξησε την διάρκεια επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές από τα 7 στα 10 έτη κλπ… και όλα αυτά με  πιστή σε  ότι έκανε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργιάς της: δηλαδή την εξαγωγή όλων των συμπυκνωμάτων, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Δημόσιο.

Εκτιμούμε ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η εταιρεία επιδιώκει να απαλλαγεί από όλα τα «βαρίδια», με μια νέα σύμβαση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, όπως πιστεύουμε ότι είναι το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος, της υγείας των κάτοικων και του περιβάλλοντος.

Η σωρεία παραβάσεων της εταιρείας και στους τρεις τομείς αυτούς κατά την λειτουργιά της από το 2011 έως σήμερα δείχνει το πώς θα κινηθεί και στο μέλλον. Αν όμως γίνει αυτό, το δημόσιο όφελος θα είναι μηδενικό ή μηδαμινό και δεν θα μιλάμε πλέον για «επένδυση» αλλά για τριτοκοσμικού τύπου αρπαγή των ορυκτών πόρων της χώρας μας

Απαιτούμε να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός και όλες οι διαδικασίες να γίνονται με  διαφάνεια συμφώνα με τους κανόνες του δημοσίου, την  ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή  περιβαλλοντική νομοθεσία και την συμμέτοχη όλης της κοινωνίας».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις