Δεκαπενταύγουστος: Πως αμείβεται η αργία

Δώρο Πάσχα άδειες 600 ευρώ ΠΝΠ άδεια εργασία Συν-εργασία σεξουαλική παρενόχληση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναστολές Μαρτίου

Η ΓΣΕΕ δίνει τις σχετικές οδηγίες

Η ΓΣΕΕ δίνει τις σχετικές οδηγίες

Για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 15ης Αυγούστου ενημερώνει η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, η αργία της 15ης Αυγούστου έχει καθοριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία και βάσει αυτού απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα Κυριακές και αργίες. Ακόμη, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Αναλυτικότερα, ως προς την αμοιβή της Πέμπτης 15ης Aυγούστου 2019, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ισχύουν τα εξής:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1. Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη 15η Aυγούστου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) Εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνο προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τέλος, σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.