Διεθνές Συμπόσιο “Education Forward”

Εκδήλωση στα εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων” «Ο Διεθνής Οργανισμός του International Baccalaureate δεν είναι ένας ιδιωτικός φορέας εκπαίδευσης για “λίγους” αλλά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO με στόχο τη συνεργασία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο». Aυτό ανέφερε ο επικεφαλής των IB World Schools Adrian Kearney μιλώντας στη γιορτή για τα […]

Εκδήλωση στα εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων”

«Ο Διεθνής Οργανισμός του International Baccalaureate δεν είναι ένας ιδιωτικός φορέας εκπαίδευσης για “λίγους” αλλά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO με στόχο τη συνεργασία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο». Aυτό ανέφερε ο επικεφαλής των IB World Schools Adrian Kearney μιλώντας στη γιορτή για τα 50 χρόνια του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια ‘’Ο Πλάτων’’ στα Γλυκά Νερά Αττικής.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόγραμμα των μεσαίων χρόνων του IB στην ηλικία 11-16 ετών (MYP) και στην εμπειρία της παγκόσμιας ηλεκτρονικής αξιολόγησης που γίνεται όταν ολοκληρωθεί στην Α’ Λυκείου. Οι μαθητές αξιολογούνται για τις γνώσεις και τον τρόπο σκέψης που έχουν κατακτήσει σε αυτά τα χρόνια με ένα διαγώνισμα που γίνεται μέσω υπολογιστή ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ομαλά η μετάβαση τους σε όποιο πανεπιστήμιο Ελληνικό ή ξένο επιλέξουν και στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

ΤΟ ΙΒ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ… ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
«Ακολούθησα το ΙΒ των Μεσαίων Χρόνων επέλεξα να συνεχίσω στο Γενικό Λύκειο και σήμερα είμαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Βλέπω τη διαφορά που κάνει η εξοικείωση μου με τις ξένες γλώσσες και την έρευνα στις επιδόσεις μου στη σχολή» ανέφερε ο Φώτης Λαχανάς.
«Το σχολείο πρέπει να αλλάξει και να μετασχηματιστεί, χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης σε έναν κόσμο που αλλάζει, αυτό λέω καθημερινά στους φοιτητές μου» ανέφερε ο Γ. Πασιάς, Aναπ. Kαθηγητής Παιδαγωγικής στο ΕΚΠΑ.

ΤΟ ΙΒ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Στη Σουηδία οι μαθητές έχουν την επιλογή των προγραμμάτων του IB και στα Δημόσια σχολεία τόνισε ο Per Ahlberg καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος μαθητής του IB ενώ το ίδιο σύστημα ακολουθεί σήμερα και η κόρη του στο σχολείο.
«Eίναι μια υπέροχη εκπαίδευση για την οποία ποτέ δεν μετάνιωσα. Μην έχετε εσείς που είστε σήμερα εδώ καμία αμφιβολία ότι έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή» δήλωσε ο Per Ahlberg.

ΤΟ ΙΒ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι απόφοιτοι του IB αποδεικνύονται οι πιο “δυνατοί παίκτες” στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας. “Η εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση είναι ελεύθερη αλλά στο πρώτο έτος οι φοιτητές καλούνται να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των σπουδών και αυτό το καταφέρνουν με άνεση οι απόφοιτοι του IB” ανέφερε η Elizabeth Anne Zeller, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Leiden.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Το Brexit δεν πρόκειται άμεσα να επηρεάσει τις ισχύουσες συνθήκες για τους φοιτητές της ΕΕ που σπουδάζουν στην Αγγλία ενώ το ποσοστό των Ελλήνων του ΙΒ που γίνονται δεκτοί στα πανεπιστήμια της χώρας βρίσκεται στις 10 πρώτες θέσεις όπως αναφέρθηκε στο Διεθνές Συμπόσιο.

«Το ΙΒ δεν είναι απλά η μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμιο αλλά είναι για τους μαθητές η «προίκα» τους με ικανότητες και πολύτιμα εφόδια που τους συνοδεύουν για μια ζωή» ανέφερε ο βρετανός εκπρόσωπος του ΙΒ Οrganization Peter Fidczuk.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ IB
Σκεπτόμενοι, ερευνητές, φιλομαθείς, τολμηροί, ανοιχτόμυαλοι ισορροπημένοι, με ενσυναίσθηση, με αρχές, επικοινωνιακοί, στοχαστικοί. Αυτοί είναι οι μαθητές του ΙΒ που διδάσκονται όχι μόνο τη γνώση αλλά δεξιότητες και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τον ολοκληρωμένο άνθρωπο πολίτη μιας παγκόσμιας κοινωνίας.

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η εκπαίδευση θα κάνει τον κόσμο καλύτερο» τόνισε η Βάσια Παπαδοπούλου Γενική Διευθύντρια και συντονίστρια του ΙΒ των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων».

Ο ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συγκινητική ήταν η στιγμή που ευχαρίστησε η κ. Παπαδοπούλου τον 98άχρονο «δάσκαλο» Κώστα Χάρη για όσα προσέφερε στην Ελληνική εκπαίδευση. Ο άνθρωπος που έχει αφήσει το αποτύπωμα του σε μια σειρά εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων βρέθηκε στην πρώτη σειρά του Διεθνούς Συμποσίου ανάμεσα σε σύγχρονους εκπαιδευτικούς διεθνούς βεληνεκούς, γονείς και μαθητές. «Στις χώρες στις οποίες η εκπαίδευση είναι σε χαμηλά επίπεδα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Χάρης.