Διεθνές συνέδριο για τα μουσεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Συνάντηση επαγγελματιών του πολιτισμού

Τις δυνατότητες των μουσείων να λειτουργήσουν σαν θύλακες για τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη συμμετοχή κοινοτήτων φιλοδοξεί να διερευνήσει το διπλό συνέδριο που διοργανώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τίτλος του είναι το  Μουσείο Μου και πραγματεύεται τις δυνατότητες επιτυχίας του μοντέλου «Tρίτου Xώρου».

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της προσέλκυσης κοινού, τα μουσεία  μεταβαίνουν από τη φάση της εσωστρεφούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη φάση μετατροπής τους σε ζωντανούς κοινωνικούς, πολιτικούς και συμμετοχικούς χώρους. Όλο και περισσότερα κοινά προσμένουν να διερευνήσουν στον χώρο του μουσείου την ταυτότητά τους και να μάθουν περισσότερα για την κοινότητα στην οποία ανήκουν, μέσα από νέες και διευρυμένες εμπειρίες.

Πρόκειται για ένα συνέδριο-διεθνή τόπο συνάντησης επαγγελματιών του πολιτισμού.  Οι ομιλητές του συνεδρίου είναι καινοτόμοι, τολμηροί δημιουργοί αλλαγής και ισχυροί υπέρμαχοι της δύναμης που έχει ο πολιτισμός στη ζωή των ανθρώπων. Είναι αποφασισμένοι να πολλαπλασιάσουν τον αντίκτυπο με το να μοιράζονται τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους.

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσεων που αφορούν κοινές προκλήσεις στον χώρο της πολιτιστικής παραγωγής. Ως βασικό στοιχείο του συνεδρίου, τα εργαστήρια χρησιμοποιούν νέα μοντέλα συν-μάθησης εκεί όπου συναντώνται ο πολιτισμός, ο ακτιβισμός, η εκπαίδευση, η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα, η αλληλεγγύη, η αστική ανάπτυξη και η κοινωνική καινοτομία.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων. Στην Αθήνα διοργανώνεται στις 20 και 21 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.  Ώρες: 9:00-20:00 & 10:00-17:30. 

Και στη Θεσσαλονίκη στις 22 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, 9:30-17:30.

Πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων στη διεύθυνση www.thecomuseum.org.

Πηγή: www.protothema.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις