Εκκληση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για άμεση αποβίβαση των προσφύγων του Open Arms

Χρειάζεται άμεση λύση

Έκκληση για άμεση αποβίβαση των προσφύγων που βρίσκονται στο σκάφος «Open Arms» απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli. Όπως είπε, υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Σήμερα το Γραφείο μου ήρθε σε επαφή με τον καπετάνιο της αποστολής OPEN ARMS ο οποίος έχει περιγράψει συνθήκες που βρίσκονται στο όριο της ανοχής. Η κατάσταση έχει καταστεί δραματική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚ.

Οι συνθήκες υγιεινής στο πλοίο είναι τώρα επισφαλείς και είναι απαραίτητο να επιτραπεί αμέσως η αποβίβαση. Ελπίζω ότι οι ιταλικές Αρχές κατανοούν τη σοβαρότητα και την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στο πλοίο, επιτρέποντάς του να εισέλθει σήμερα στο λιμάνι.

«Οι μετανάστες», συνεχίζει ο Πρόεδρος, «που βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στο πλοίο για 14 ημέρες, 1χλμ. από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, επιδίδονται σε αυτοτραυματισμούς και χάνουν την αντίληψη της πραγματικότητας».

«Οι συνθήκες υγιεινής στο πλοίο είναι τώρα επισφαλείς και είναι απαραίτητο να επιτραπεί αμέσως η αποβίβαση. Ελπίζω ότι οι ιταλικές Αρχές κατανοούν τη σοβαρότητα και την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στο πλοίο, επιτρέποντάς του να εισέλθει σήμερα στο λιμάνι».

Η θέση της Μέρκελ

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης της διαδικασίας διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο με οργανωτική μέριμνα των κρατών.

Όπως σημειώνεται, η Άνγκελα Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια τελετή για την πρώην Υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε –στο περιθώριο της εκδήλωσης- ασυνήθιστα συγκεκριμένη στην τοποθέτησή της σε ό, τι αφορά στο ζήτημα της διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης στη θάλασσα.

Ειδικότερα, επιχειρηματολόγησε υπέρ της επανέναρξης της διαδικασίας διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, με οργανωτική μέριμνα των κρατών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Βελτ, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «σίγουρα θα ήταν καλό, εάν είχαμε και σήμερα πάλι μία επιχείρηση SOFIA και κρατικά πλοία, που θα δραστηριοποιούνταν στη διάσωση στη θάλασσα».

Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι η διαδικασία διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα είναι εξίσου αναγκαία, όσο και αυτή της καταπολέμησης της δράσης των παράνομων διακινητών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης διάσωσης στη θάλασσα με την επωνυμία Sofia διασώθηκαν δεκάδες χιλιάδες μεταναστών στην Μεσόγειο από το 2015 και εξής.
Οι αντιδράσεις της Ιταλίας είχαν οδηγήσει στην αναστολή της επιχείρησης και κατόπιν η Γερμανία είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στο πεδίο της διάσωσης στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εντός της εβδομάδας διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μία συζήτηση για το θέμα του σκάφους διάσωσης Open Arms που είχε επιβιβάσει 147 μετανάστες και ο Ιταλός ΥΠΕΣ, Mατέο Σαλβίνι είχε απαγορεύσει την είσοδό του στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, έξι ευρωπαϊκά κράτη – Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Λουξεμβούργο – δήλωσαν με επιστολή τους προς τον Ιταλό Πρωθυπουργό Κόντε ότι είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών.