Εκλογή δημάρχου με 40% εξετάζει η κυβέρνηση

Τι πρόκειται να ισχύσει

Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά τρεις εκλογικούς νόμους αναμένεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2020 η κυβέρνηση.

Μάλιστα, η αρχή θα γίνει με την κατάργηση της απλής αναλογικής την ερχόμενη Πέμπτη και του κλιμακωτού μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα αν αυτό συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 40%, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι νόμοι που θα αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξετάζει το σενάριο εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με 40% κι όχι με 50%, με απαραίτητη προϋπόθεση η διαφορά από τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια ρύθμιση είχε ισχύσει και στις εκλογές του 2006 ύστερα από εισήγηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ήταν τότε γραμματέας της ΝΔ και επί υπουργείας Προκόπη Παυλόπουλου ως υπουργού εσωτερικών. Τότε δήμαρχος ή νομάρχης εκλέγονταν ο συνδυασμός που έπιανε το 42% και ανεξαρτήτως διαφοράς από τον δεύτερο συνδυασμό. Στη συνέχεια όμως το σύστημα άλλαξε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τις εκλογές το 2009 και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 επανήλθε η ρύθμιση για το 50% + 1 για τον πρώτο.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται και ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, με την αλλαγή να ενδέχεται να προβλέπει μείωσή τους ακόμα και κατά 30%.
Όσον αφορά στις ευρωεκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η επαναφορά της λίστας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τη διατήρηση του σταυρού, αλλά με το σπάσιμο της χώρας ακόμη και σε πέντε μεγάλες περιφέρειες.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις