Ελεγχος στα λύματα των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόγραμμα από την Περιφέρεια

Τριετές πρόγραμμα για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων στα υγρά λύματα όλων των βιολογικών καθαρισμών των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί η Περιφέρεια, σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης των ενεργειών για την προστασία των υδάτινων αποδεκτών της περιοχής από ρύπανση. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού, προκειμένου εξωτερικοί συνεργάτες να αναλάβουν το έργο των δειγματοληψιών από τα επεξεργασμένα λύματα των 63 βιολογικών καθαρισμών, που λειτουργούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και των αναλύσεων των δειγμάτων σε διαπιστευμένα εργαστήρια.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, η Περιφέρεια διενεργεί ελέγχους στους βιολογικούς καθαρισμούς, τηρώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις ανάλογες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο αριθμός των τακτικών ελέγχων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων κάθε χρόνο, υπολογίζεται σε επτακόσιους, αριθμός που συνεπάγεται τη λήψη 1.872 δειγμάτων και 13.104 εξειδικευμένων εργαστηριακών αναλύσεων.

Καθώς, όμως, η Περιφέρεια δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και τις ανάλογες οικονομικές δυνατότητες, για να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα και δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνονται επιπλέον έλεγχοι και για μικροβιολογικές παραμέτρους, οι οποίες δεν αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες και αποφάσεις, αποφασίστηκε η υποβολή σχετικής πρότασης για χρηματοδότηση του σχετικού έργου από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έγινε αποδεκτή και έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διενέργεια του διαγωνισμού.

«Μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου, ώστε το 2020 να ξεκινήσουν συστηματικά οι έλεγχοι και να έχουμε καλύτερη εικόνα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκροές των μονάδων αυτών, που καταλήγουν στα ποτάμια και τις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας. Γνωστοποίησε άλλωστε την πρόθεσή του να καλέσει το Φθινόπωρο τους δημάρχους όλων των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά.

Υπενθύμισε δε, ότι η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στη δημιουργία βάσης δεδομένων με ακριβή στοιχεία για όλες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να έχει μια λεπτομερή εικόνα για τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που λειτουργούν εντός των ορίων της.

Είχαν προηγηθεί επισκέψεις και στους 63 βιολογικούς καθαρισμούς στους 38 Δήμους της Περιφέρειας, όπου έγινε συγκεκριμένη καταγραφή και απογραφή του τι υπάρχει μέσα σε κάθε μονάδα, του τρόπου λειτουργίας της, των τεχνικών που εφαρμόζονται και των μηχανισμών που υπάρχουν. Παράλληλα ενημερώθηκε και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να επικαιροποιήσει και εκείνο τη λίστα με τους βιολογικούς που είναι σε λειτουργία σήμερα στην Περιφέρεια.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις