Εμβάθυνση στο ζήτημα των ιδρυμάτων στην Ελλάδα στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας στην Λεπτοκαρυά

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στην Κατασκήνωση Λεπτοκαρυάς Πιερίας «ΝΗΡΗΙΔΕΣ» 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, χθες Κυριακή, οι εκδηλώσεις του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) στην Κατασκήνωση Λεπτοκαρυάς «ΝΗΡΗΙΔΕΣ». Στις τρεις ημέρες οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για κοινωνικά ζητήματα, αντήλλαξαν απόψεις για το μέλλον και βέβαια είχαν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου.

Κατά την τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Το ίδρυμα, τελευταίος σταθμός;», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Ελλάδας και πολλών ειδικών που μίλησαν για το θέμα στις πέντε ενότητες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γύρω από το θέμα.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε ο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλας και ο αντιπρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, Φώτης Μπίμπασης.

Απαντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη αποϊδρυματοποίησης και φροντίδας των ανθρώπων που χρίζουν βοήθεια στο σπίτι τους, ενώ έγινε συζήτηση για τις δομές κλειστή περίθαλψης και τα άτομα με αναπηρία.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπ.εργασίας αναφέρεται:

«Η κατασκήνωση «Νηρηίδες» στη Λεπτοκαρυά Πιερίας συμπλήρωσε φέτος δυο χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης λειτουργίας, ύστερα από εγκατάλειψη περίπου 10 χρόνων.

Παραχωρήσαμε την κατασκήνωση στο Kέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και από το καλοκαίρι του 2017 λειτουργεί εκεί μια δομή για την οποία είμαστε περήφανοι. Μια δομή πρότυπο.

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, φιλοξενούνται σε 10ήμερα, 1000 και πλέον άτομα, κυρίως του Κ.Κ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας όπως παιδιά και ενήλικες ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η φιλοξενία στις «Νηρηίδες» ηλικιωμένων και παιδιών από τη γύρω περιοχή, δημιουργεί γέφυρες σύνδεσης και συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία.

Το τελευταίο δεκαήμερο κάθε κατασκηνωτικής χρονιάς η κατασκήνωση δέχεται και άτομα από τα υπόλοιπα Κ.Κ.Π. της Ελλάδας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία καθώς παιδιά και εργαζόμενοι απ’ όλα τα Κέντρα μοιράζονται εμπειρίες, διασκεδάζουν, ζουν ελεύθερα εκτός των τειχών των ιδρυμάτων και στο τέλος όλοι αποχαιρετίζονται συγκινημένοι.

«Το χτίσιμο μια πρότυπης κατασκήνωσης πέτυχε» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Καρέλλας απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που σηματοδότησαν τη λήξη της φετινής περιόδου.

«Η πεντάμορφη και το τέρας» από το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος την Παρασκευή 31/8 και η «Οδύσσεια» σε παραγωγή των ίδιων των κατασκηνωτών το Σάββατο 1/9, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων ενώ ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έκλεισε τη βραδιά με συναυλία. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη με την Επιστημονική Ημερίδα “Το ίδρυμα, τελευταίος σταθμός”;».

Στο τέλος, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά δίνοντας την υπόσχεση να ξαναβρεθούν, να δημιουργήσουν μαζί και να μοιραστούν ανεπανάληπτες στιγμές».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις