Εντονες αντιδράσεις για όσα είπε η Μέρκελ για το κλίμα

Γερμανία Μέρκελ σαν σήμερα

Η Καγκελάριος μίλησε σε ειδική εκδήλωση

Η Καγκελάριος μίλησε σε ειδική εκδήλωση

«Σήμερα ζούμε με τρόπο μη-βιώσιμο». Με αυτή την δραματική φράση, από το εντυπωσιακό Futurium, το νέο Μουσείο του Μέλλοντος στο Βερολίνο, η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα με κάθε επισημότητα – και πολλούς συμβολισμούς – την πολυαναμενόμενη στρατηγική της για το κλίμα. «Δεν το κάνουμε από ιδεολογία, αλλά επειδή υπάρχουν πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία», έσπευσε να διευκρινίσει, σημειώνοντας ότι, ως επιστήμονας, η ίδια συγκινείται από το σύνθημα της νεαρής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, «Ενωθείτε πίσω από την επιστήμη».

«Όποιος αγνοεί αυτά τα επιστημονικά στοιχεία, δεν λειτουργεί με το βλέμμα στο μέλλον», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και τους υπουργούς που συμμετέχουν στην Διυπουργική Επιτροπή για την Προστασία του Κλίματος. Η ίδια ωστόσο, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν σε όλη τη χώρα για το κλίμα, παραδέχθηκε και τα όρια της πολιτικής, τονίζοντας ότι «πολιτική είναι το εφικτό και αυτό που είναι εφικτό το έχουμε σταθμίσει».

Οι αντιδράσεις, τόσο από τα κόμματα όσο και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν άργησαν: «Απογοητευμένη» δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, με ανάρτησή της στο Twitter. «Αυτό που είναι απαραίτητο για το κλίμα είναι: γρήγορα, δυναμικά και δεσμευτικά. Αυτό που παίρνουμε είναι αργά, χαλαρά και μη-δεσμευτικά. Πρόκειται για απόκλιση από τους στόχους της Διάσκεψης των Παρισίων και από το μέλλον μας», έγραψε η κυρία Μπέρμποκ και σημείωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Μάρκους Σέντερ, αναφερόμενος στην δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκαν, δήλωσε ότι «φέρει τον γραφικό χαρακτήρα της λογικής και ταυτόχρονα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της Γερμανίας για την προστασία του κλίματος». Πρόκειται για την χρυσή τομή, προστατεύουμε το κλίμα και ενισχύουμε την οικονομία, συνέχισε ο κ. Σέντερ, ο οποίος συμμετείχε στην μαραθώνια συνεδρίαση για την συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παραδέχθηκε ότι «μας ταρακούνησε το κίνημα “Παρασκευές για το Μέλλον”» και υποστήριξε ότι τα μέτρα «είναι μια μεγάλη ευκαιρία» και διασφαλίζουν θέσεις εργασίας, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα παραβιαστεί η αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. «Όλοι ντρεπόμαστε λίγο που δεν καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους», δήλωσε η μεταβατική πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μαλού Ντράιερ, αναφερόμενη στους στόχους του 2020 τους οποίους δεν θα «πιάσει» η Γερμανία.

Σύμφωνος με την διατήρηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών εμφανίστηκε και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ: «Θέλουμε να επενδύσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η προστασία του κλίματος, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η παιδεία και η έρευνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε νέο χρέος», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι «έχασε την ευκαιρία της επανεκκίνησης της πολιτικής για το κλίμα» και ότι σε ένα τεράστιο ζήτημα για την ανθρωπότητα απαντά με «μπαλώματα». Χαρακτήρισε μάλιστα τα μέτρα «συνονθύλευμα μεμονωμένων μέτρων», με τα οποία η κυβέρνηση «συνδυάζει το ακριβό με το αναποτελεσματικό» και προέβλεψε ότι η καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων θα καταστεί άμεσα ακριβότερη.

Για «αποτυχία σε όλα τα επίπεδα», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια», ενώ η Greenpeace κάνει λόγο για «χαμηλή τιμή CO2 για γέλια», οποία θα επιβαρύνει την βενζίνη και το πετρέλαιο μόλις με λίγα σεντ.

Από την άλλη πλευρά οι Βιομήχανοι Μετάλλου έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν είναι αντίθετοι σε έναν φόρο Διοξειδίου του Άνθρακα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τους, Χανς Γιούργκεν Κέρκοφ δήλωσε στο Reuters ότι ο κλάδος του στηρίζει τις από κοινού προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας και τόνισε ότι αν άλλα μέτρα δεν αποδειχθούν επιτυχή, θα μπορούσε να επιβληθεί συνοριακός φόρος CΟ2 για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ