Επαναλειτουργούν από αύριο τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή του 15%

Κανονικά θα επαναλειτουργήσουν από αύριο τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων του κλάδου όπου αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα εκτελούνται κανονικά τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα πληρώνουν μόνον τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του 15%.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο κ. Ξανθός πρότεινε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών από το 2018 με πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού της τάξης των 4.000 έως 5.000 ευρώ, που θα αφαιρείται από το ποσό των υποχρεωτικών εισφορών. Η πρόταση του κ. Ξανθού προβλέπει επίσης, την προσαύξηση κατά 30 εκατομμύρια ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2019.

Ακολούθησε σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, οι ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας, καθώς και οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του εργαστηριακού κλάδου που βυθίζεται στα χρέη, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι «οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τους γιατρούς του εργαστηριακού κλάδου να ολοκληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις στους ιατρικούς συλλόγους, για να προβούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ – αίτημα που θα διεκδικηθεί δυναμικά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα γραφεία του ΙΣΑ.

πηγή ΕΡΤ

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις