Επίθεση της ρωσικής πρεσβείας στον Τζέφρι Πάιατ

Στο «στόχαστρο» ο Αμερικανός Πρέσβης

Δριμεία επίθεση στον Αμερικάνο Πρέσβη εξαπέλυσε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ο Τζέφρι Πάιατ άφησε αιχμές κατά της Μόσχας, καθώς σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι «χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής, ως εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και αντιλήψεων».

Η ρωσική πρεσβεία τώρα, από την πλευρά της, απέφυγε ακόμη και να κατονομάσει τον Τζέφρι Πάιατ στην ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτες παρεμβάσεις Αμερικανών αξιωματούχων».

Ακόμη, οι Ρώσοι εξέφρασαν την άποψη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να «προωθούν περαιτέρω ρήγμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία».

Δείτε όλη την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας:

«Οι τελευταίες απροκάλυπτες παρεμβάσεις Αμερικανών αξιωματούχων στα θέματα που απασχολούν έντονα τις ορθόδοξες εκκλησίες επιβεβαιώνουν πλήρως τη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόβ για το ρόλο της Ουάσιγκτον στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προωθούν περαιτέρω ρήγμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Εκπλήττει η ευκολία με την οποία οι Αμερικανοί διπλωμάτες τοποθετούνται για το λεπτό και περίπλοκο αυτό ζήτημα που έχει διχάσει ακόμα και τους κληρικούς και διακεκριμένους θεολόγους. Τέτοια αλαζονική (όπως συνήθως), επιφανειακή, ερασιτεχνική αντιμετώπισή του αποκαλύπτει την κερδοσκοπική προσέγγιση της Ουάσιγκτον που περιφρονεί, εκ των πραγμάτων, την ενότητα της Ορθοδοξίας και συνειδητά την υπονομεύει.

Οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές πτυχές του θέματος, εργαλειοποιώντας τη θρησκεία, ενώ ακόμα και η ίδια Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει: «Τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Αντί γελοίων κατηγοριών περί της «ρωσικής υβριδικής απειλής», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξάλειψη των τραγικών συνεπειών για την ευρωπαϊκή ήπειρο από την αποσταθεροποιητική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις