Εργοστάσιο σοκολάτας: Το «βασίλειο» των απανταχού γλυκατζήδων (ΦΩΤΟ)

Απίστευτες μυρωδιές και δημιουργίες

Αν υπήρχε ιεραρχία στον… κόσμο των γλυκών, τότε αδιαμφισβήτητα η σοκολάτα θα ήταν η βασίλισσα! Είδος λατρείας για μικρούς και μεγάλους, ειδικά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Σε κάθε της μορφή είναι απολαυστική με τα ζαχαροπλαστεία να μετατρέπουν τη σοκολάτα σε πανέμορφα αντικείμενα τέχνης και με τον Άγιο Βασίλη να έχει την τιμητική του.

Στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα στο «Μύλο των Ξωτικών» βρίσκεται το σοκολατένιο εργοστάσιο, το οποίο έχει… κλέψει τις καρδιές των επισκεπτών. Μία «μαγική» διαδρομή που σας ταξιδεύει στην ιστορία της σοκολάτας, τον τρόπο παραγωγή της και την εξέλιξη της όλα αυτά τα χρόνια. Απίστευτες μυρωδιές θα σας κάνουν να θέλετε να δοκιμάσετε τα πάντα μέσα στο χώρο, ενώ σε καλαίσθητα μαγαζάκια έχετε την ευκαιρία να το κάνετε κιόλας. Το «Life-Events.gr» βρέθηκε στο εργοστάσιο της σοκολάτας στο «Μύλο των Ξωτικών» και σας μεταφέρει αυτές τις… πεντανόστιμες εικόνες.

Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι η λαχταριστή όλων!  Ωστόσο, όπως όλα τα καλά και νόστιμα πράγματα, η κατανάλωση της έχει και τα αρνητικά της. Ξεκινώντας από τη σχέση της κατανάλωσης σοκολάτας με την εμφάνιση ακμής, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό. Η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.

Οσον αφορά στις ημικρανίες που υποστηρίζεται ότι η σοκολάτα δημιουργεί λόγω της τυραμίνης που περιέχει, η αλήθεια βρίσκεται στο ότι μία ολόκληρη σοκολάτα (100 γραμμ.) περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή, η οποία δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ημικρανία. Ενας άλλος μύθος είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα.

Διαβάστε επίσης  Τρίκαλα: Καθηγήτρια υποβλήθηκε σε χειρουργείο μετά από επίθεση από μαθητή

Σε αντίθεση με αυτό τον ισχυρισμό η σοκολάτα υγείας, κυρίως, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνη, η οποία αναστέλλει τη δράση παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμελείτε το συστηματικό πλύσιμο των δοντιών σας.

Παράλληλα, η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και σε α-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, που δρουν προστατευτικά στον οργανισμό. Επίσης, η αύξηση σωματικού βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες που προσλαμβάνονται καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας και της φυσικής μας δραστηριότητας.

Τέλος, είναι η υψηλή περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά του κακάο που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη ροή αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, την υπέρταση και να προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα οφέλη της σοκολάτας πολλαπλασιάζονται όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Ετσι, η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο απολαυστικά σνακ, αρκεί να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα κατανάλωσης της, κάτι που ισχύει γενικότερα στη διατροφή σας.