Το έθιμο της Καμήλας αναβίωσε στην Γαλάτιστα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα στην κωμόπολη της Χαλκιδικής

Ανήμερα τα Θεοφάνεια αναβίωσε στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής το έθιμο της Καμήλας. Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα στην όμορφη κωμόπολη της Χαλκιδικής και παρακολούθησε το δρώμενο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων που ολοκληρώνονται αύριο.

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό κάτοικοι της Γαλάτιστας και πολλοί επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία όπου για άλλη μια χρονιά αναβίωσε το έθιμο της Καμήλας. Δεκάδες χορευτές και νέοι της Γαλάτιστας με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν και τραγούδησαν, αλλά κυρίως είχαν ενεργό ρόλο στο ξεχωριστό δρώμενο της Καμήλας. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν φίλοι ενός Ελληνα έκλεψαν την όμορφη κοπέλα, την Μανιώ, που ο γιος του Τούρκου Επιτρόπου θα παντρευόταν.

Οι Ελληνες κατόρθωσαν να την κλέψουν την προηγούμενη μέρα από τον γάμο καθώς σκαρφίστηκαν κάτι ανάλογο με τον Δούρειο Ίππο των Αρχαίων στην Τροία. Για να μπουν στον τούρκικο οντά χωρίς να τους μετρήσουν, έφτιαξαν ένα ομοίωμα καμήλας, κάτω από το οποίο μπήκαν οι φίλοι του ερωτευμένου. Ο χορός, τα τραγούδια και τα καμώματα των νεαρών αντρών έφεραν αποτελέσματα. Οι Τούρκοι άνοιξαν τις πύλες κι άρχισαν να διασκεδάζουν με τους Ρωμιούς

Όταν οι Τούρκοι βρέθηκαν αναίσθητοι πάνω στις πλάκες να ροχαλίζουν, η παρέα βρήκε την Μανιώ, την έβαλε κάτω από την καμήλα και εξαφανίστηκαν. Μάλιστα, για να μην προλάβουν οι Τούρκοι να την ξαναπάρουν, την άλλη μέρα του Αϊ Γιαννιού τελέστηκε ο γάμος των δύο ερωτευμένων.

Το τριήμερο δρώμενο στην Γαλάτιστα, θα ολοκληρωθεί αύριο με την αναπαράσταση του γάμου της Μανιώς.

Δείτε τις εικόνες του Life-Events.gr

 

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις