Η απάντηση της Μητρόπολης Νεαπόλεως για το “παπικό” Σύμβολο της Πίστης που διάβασε βουλευτής της ΝΔ

Τι συνέβη

Με επίσημο τρόπο αντέδρασε η Μητρόπολη Νεαπόλεως στο περιστατικό που συνέβη την Τρίτη κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό.

Την ημέρα εκείνη, όπου γιόρταζε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας, και όταν οι ψάλτες απήγγειλαν το Σύμβολο της Πίστης”, δόθηκε η εντολή από τον κ. Βαρνάβα να συνεχίσει την απαγγελία ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης. Σύμφωνα με την καταγγελία, συνέχισε την απαγγελία λέγοντας για το Άγιο Πνεύμα «το εκ του Πατρός εκπορευόμενον και εκ του Υιού», αλλάζοντας ένα σημαντικό σημείο του Συμβούλου της Πίστης, καθώς αυτό διαβάζουν οι Ρωμαιοκαθολικοί καθώς πρόκειται για Φιλιόκβε και ήταν ένας από τους κύριους λόγους του σχίσματος.

Στη χριστιανική θεολογία το Filioque (Φιλιόκβε) είναι ένα θεολογούμενο ζήτημα που αφορά το Σύμβολο της Νικαίας.

Η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας στα 325 με το πρώτο «Σύμβολο της Πίστεως» δήλωσε ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από το Θεό – Πατέρα («το εκ του Πατρός εκπορευόμενον»). Αυτό το Σύμβολο τροποποιήθηκε στην Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 381. Ως εκ τούτου, καλείται συνήθως Σύμβολο Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως.

Οι Λατίνοι πρόσθεσαν στο «Πιστεύω», στο σημείο που λέγει ότι το Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα, την φράση «και εκ του Υιού», λατινιστί Filioque, διαστρέφοντας έτσι την τριαδολογία των Οικουμενικών Συνόδων της αδιαίρετης Εκκλησίας.

Η Μητρόπολη Νεαπόλεως εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και αναφέρει:

“Επειδή ανεπίγνωστη παρανάγνωση μιάς φράσης του ιερού Συμβόλου της Πίστεως από τον βουλευτή κ. Δημήτριο Σταμάτη, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νεαπόλεως, την 11η Ιουνίου 2019, έγινε αφορμή σχολίων στο Διαδίκτυο, που βλάπτουν το ορθόδοξο ευσεβές πλήρωμα, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη.

Προσέτι, θέλουμε να ενημερώσουμε τους ευσεβείς ορθοδόξους χριστιανούς μας, ότι αμέσως μετά την υπόδειξη του λάθους από τον εντεταλμένο κληρικό ο κ. Δημήτριος Σταμάτης εισήλθε στο ιερό Βήμα και ζήτησε συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος του από τον εορτάζοντα επίσκοπό μας, ο οποίος είναι γνωστός τόσο αυτός όσο και οι κληρικοί του για το ορθόδοξο φρόνημά τους.

Επιθυμούμε αντιπροσώπους και υπηρέτες του λαού μας στο Κοινοβούλιο ορθοδόξους και πατριώτες, που αγαπούν την Ελλάδα και την Μακεδονία μας!”.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις