Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ

Κομβικό σημείο στην πορεία της οικοδόμησης μίας μονιμότερης και πιο γόνιμης σχέσης της Ελλάδας με την Κίνα αποτελεί η συμμετοχή της τελευταίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 82η ΔΕΘ, η οποία πραγματοποιείται από τις 9-17 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η διαπίστωση αυτή αποτελεί την κοινή συνισταμένη των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε σε σχετική σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, θα δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας με συντονιστή τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, η οποία θα επεξεργαστεί και θα καταλήξει σε ένα πλάνο δράσεων και πρωτοβουλιών με άξονα την «Κίνα-Τιμώμενη Χώρα στην 82η ΔΕΘ».
Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως η επικείμενη ΔΕΘ μπορεί να είναι ένα σημαντικό γεγονός στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία επενδύει στη σχέση με την Κίνα, ενώ παράλληλα η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναδειχθεί ως το κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας δήλωσε ακόμη ότι καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 82η ΔΕΘ και απαιτείται η εκθεσιακή παρουσία τους να συνδυαστεί και με άλλα γεγονότα, πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά, που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα.
Σε γραπτό χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφέρθηκε στο ότι η 82η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την χώρα μας.

2804ETH KINA 1

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως η συμμετοχή της Κίνας ως Τιμώμενης Χώρας αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάληψη δράσεων από τους φορείς της περιοχής, έτσι ώστε να υλοποιηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης στάθηκε στο γεγονός πως οι Κινέζοι επισκέπτες της ΔΕΘ θα πρέπει να αποκομίσουν μία πολύ καλή εικόνα της πόλης, επισημαίνοντας πως η έκθεση μπορεί να αποτελεί έναν φορέα προώθησης των κινέζικων προϊόντων στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Ευρώπη.

<

p style=”text-align: justify”>Στα ζητούμενα της σημερινής συνάντησής των φορέων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας πως απαιτείται η εμπλοκή όλων στην 82η ΔΕΘ για να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία στην προσέγγιση με την Κινεζική πλευρά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστεί να συντονιστούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, οι επιχειρηματικοί φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα σωματεία-ενώσεις επαγγελματιών για να αναδειχθούν άρτια και με πληρότητα οι οικονομικές, επιχειρηματικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, τουριστικές και λοιπές δυνατότητες της πόλης, αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές της.
Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη προγραμματίζονται επιχειρηματικά φόρουμ και πολιτιστικές-τουριστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την Κινέζικη συμμετοχή στην 82η ΔΕΘ.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις