Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πλέον “φραπεδούπολη”…

Σύμφωνα με έρευνα Μπορεί οι Θεσσαλονικείς να είχαν μέχρι σήμερα τη φήμη ότι καταναλώνουν κυρίως φραπέ, αλλά έρευνα έρχεται να ανατρέψει το εν λόγω στερεότυπο, αφού προέκυψε ότι πρώτος σε προτίμηση καφές είναι ο εσπρέσο (60,8%) και δεύτερος ο καπουτσίνο (38%), όπως επισήμανε ο αναλυτής Χάρης Λαλάτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 […]

Σύμφωνα με έρευνα

Μπορεί οι Θεσσαλονικείς να είχαν μέχρι σήμερα τη φήμη ότι καταναλώνουν κυρίως φραπέ, αλλά έρευνα έρχεται να ανατρέψει το εν λόγω στερεότυπο, αφού προέκυψε ότι πρώτος σε προτίμηση καφές είναι ο εσπρέσο (60,8%) και δεύτερος ο καπουτσίνο (38%), όπως επισήμανε ο αναλυτής Χάρης Λαλάτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Οι Θεσσαλονικείς, πρόσθεσε, είναι απαιτητικό κοινό και επιλεκτικοί καταναλωτές, ωστόσο η πόλη τούς “δικαιώνει”, αφού σχεδόν οκτώ στους 10 βρίσκουν πολύ καλή την ποιότητα και τις ποικιλίες καφέ που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη.

Όσο για τις περιοχές στις οποίες επιλέγουν για να απολαύσουν τον καφέ τους, πρώτη επιλογή είναι το κέντρο της πόλης, το οποίο προτιμά ένα ποσοστό της τάξεως του 53%, ενώ δεύτερη επιλογή είναι η Ανατολική Θεσσαλονίκη, την οποία έδειξε να προτιμά το 32,2% των ερωτηθέντων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ανοιχτή διαδικτυακή τυχαία δειγματοληψία από την εταιρεία Ierax Analytix, στον νομό Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 823 ατόμων, ηλικίας 17 με 40 ετών, την περίοδο 26 με 30 Οκτωβρίου 2018.

Τα ποιοτικά προϊόντα καφέ και το ενδιαφέρον των επαγγελματιών να παρουσιάσουν ξεχωριστές και εκλεπτυσμένες γεύσεις εντάσσονται στην αλλαγή της γαστρονομικής κουλτούρας της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα.

“Είμαστε μια πόλη με υψηλή γαστρονομία, κομμάτι της οποίας είναι και ο καφές”, σημειώνει. “Η Θεσσαλονίκη προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες της τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους όχι μόνο χάρη στα ποιοτικά προϊόντα αλλά και λόγω του ευνοϊκού κλίματος” προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πέγκας.

“Εδώ και καιρό, στις δράσεις του food festival ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εντάξει πολλές εκδηλώσεις που αφορούν στον καφέ” αναφέρει ο κ.Πέγκας και προσθέτει: “Έχουμε φύγει από την εποχή του φραπέ. Πλέον ακολουθούμε μια διεθνή τάση κατά την οποία αρχίζουν να μας απασχολούν η προέλευση, η ποικιλία και τα ειδικά χαρακτηριστικά του καφέ. Γινόμαστε δηλαδή πιο απαιτητικοί”.

Η πόλη, όπως επισήμανε ο κ.Πέγκας, βάζει τη σφραγίδα της στη γαστρονομική κουλτούρα και προτάσσει ένα ακόμη στοιχείο που την κάνει γνωστή στο εξωτερικό. “Μια από τις δράσεις που πραγματοποιούμε είναι και η σημερινή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Thessaloniki Food Festival, όπου παρουσιάζεται η μέθοδος παρασκευής καφέ αργής κρύας εκχύλισης” ανέφερε ο κ.Πέγκας.

Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει το απόγευμα στις 18.30, στο Kafe Passion, στην οδό Σοφούλη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από coffee experts για τις τεχνικές και τα εκχυλίσματα που υπάρχουν και να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων διάφορες ποικιλίες καφέ ενώ τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για το ίδρυμα “Άγιος Δημήτριος”.