Οικολόγοι Πράσινοι: Η θέση τους για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μία ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη βουλή, οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση. Αναλυτικά:  

«Θεωρώντας ότι έπρεπε να δώσουμε κάποια πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, περιμέναμε να κάνουμε την πρώτη τοποθέτησή μας μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της, παρότι με το καλημέρα έκανε ασταμάτητα θεσμικά στραβοπατήματα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την άκρατη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της προσκολλημένη στο θατσερικό δόγμα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative)

Η Κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει ακάθεκτη το έργο του παρελθόντος της, τόσο με την υιοθέτηση καταστρεπτικών μορφών ανάπτυξης, αδιαφορώντας για τις βλάβες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και τις επιπτώσεις σε δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις. Όλα αυτά χωρίς σχεδόν καμία ουσιαστική μέριμνα για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής -ή ορθότερα κρίσης- με εξαίρεση ορισμένα ευχολόγια περί κυκλικής οικονομίας τα οποία επίσης είναι ενταγμένα σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη προς όφελος αποκλειστικά και μόνο λίγων προνομιούχων.

Η Κυβέρνηση μετά από μία σειρά σοβαρών θεσμικών ατοπημάτων, που ενίοτε αφορούν ακόμη και τον διαχωρισμό των εξουσιών τα οποία μπορούν ακόμη και να αμφισβητηθούν από διεθνή όργανα (Υπαγωγή αντιεγκληματικής πολιτικής και προσφυγικού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποκλειστικός έλεγχος της ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό μεσω υπαγωγής των ΑΠΕ και ΕΡΤ απευθείας στον ίδιο, όπως και της ΕΥΠ, κατάργηση θεσμοθετημένων και αποτελεσματικών αυτόνομων αρχών και υπηρεσιών ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ κ.α) εμμένει και εκθειάζει τον ιδιωτικό τομέα, και όπως φαίνεται είναι έτοιμη από καιρό για την ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακόμα και των δημόσιων αγαθών και των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Ενδεικτικά: Ξεκινώντας από τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ που είναι υποδομές εθνικής και στρατηγικής σημασίας, περνώντας στην παιδεία κλείνοντας το μάτι στους σχολάρχες, στην υγεία με την προώθηση ιδιωτικοποίησης κλινικών και ανάθεση μέρους της περίθαλψης σε ιδιώτες, και με νέες μεθόδους όπως κινητές μονάδες, και φθάνοντας στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης με μεθόδους Πινοσέτ, φαίνεται αυτά να είναι μόνο η αρχή.Επιπλέον, χωρίς να το έχει κρύψει ποτέ, η Νέα Δημοκρατία προτιμά να ενισχύει τους προνομιούχους, εξ ου και τα δώρα των 300 εκατομμυρίων του ΕΝΦΙΑ στις μεγαλοκατόχους ακινήτων.

Αν επιμέναμε στον κατάλογο, αυτός δεν θα έχει τελειωμό, για αυτό θα σταθούμε, ενδεικτικά, μόνο σε ορισμένα θέματα:

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο για μία ορθή ενεργειακή μετάβαση, πλην μίας κατά πάσα πιθανότητα αναποτελεσματικής ιδιωτικοποίησης υποδομών και πόρων, που θα είναι αναμφίβολα επιβαρυντική για τους πολίτες. Η κυβέρνηση σε εναγκαλισμό με τις πλέον συντηρητικές φωνές της εκκλησίας, μας επιστρέφει στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει μια ιδιαίτερη εμμονή στο δόγμα τάξη και ασφάλεια που συνήθως έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σκληραίνοντας πολιτικές για τους πρόσφυγες και τους πάσης φύσεως κοινωνικά αδύναμους τους οδηγεί στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις ζωές τους, την κοινωνία και την οικονομία.

Καταργεί συλλήβδην και ελαφρά την καρδία, το πανεπιστημιακό άσυλο φτάνοντας στο άλλο άκρο, με διακινδύνευση περιστολής βασικών δικαιωμάτων διακίνησης ιδεών. Ακυρώνει τη δημοκρατική κατάκτηση της Απλής Αναλογικής, ειδικότερα, δε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιλέγοντας κυβερνησιμότητα αντί διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση συνολικά φαίνεται να επιθυμεί την κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων με επιβαρυντικές αλλαγές στους όρους εργασίας και στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας εις βάρος των αδυνάτων.

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Νίκος Πουτσιάκας δήλωσε σχετικά:

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά δεν προοιωνίζεται ευοίωνη πορεία και σίγουρα θα ήταν τραγικό λάθος να γκρεμιστούν οι κατακτήσεις δεκαετιών στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό τομέα. Σήμερα ο πλανήτης κινδυνεύει και πρέπει να τον σώσουμε αλλάζοντας υπόδειγμα, αναπτύσσοντας περιβαλλοντική υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς και επίπεδα, προτάσσοντας τον κοινωνικό συνεργατισμό στον άκρατο οικονομικό ανταγωνισμό της ζούγκλας, προστατεύοντας τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφραστές της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα, θα είναι παρόντες ασκώντας την απαιτούμενη γόνιμη κριτική και διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε θέμα που προκύπτει, σε συνεργασία με τους συντρόφους μας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για μία δίκαιη ευημερία στη χώρα μας, για μία βιώσιμη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις