ΗΠΑ: Φρένο της Γερουσίας στην απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Είναι η δεύτερη φορά

Την Πέμπτη (21/11) Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής μπλόκαρε την υιοθέτηση της απόφασης από την αμερικανική Γερουσία που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία, έπειτα από την επίσημη αναγνώρισή της με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής εμποδίζει την τελεσίδικη υιοθέτηση στο Κογκρέσο αυτού του κειμένου, η ψήφιση του οποίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ επί συνόλω 435, στις 29 Οκτωβρίου, είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

«Η υιοθέτησή της σήμερα θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δέσμευση της (αμερικανικής) κυβέρνησης να ξεπεράσει τις πραγματικές προκλήσεις των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Πέρντιου για να εξηγήσει την αντίθεσή του.

Έτσι μπλόκαρε την προσπάθεια να ψηφιστεί η απόφασή αυτή μέσω μιας συνοπτικής διαδικασίας που απαιτούσε την ομοφωνία στη Γερουσία.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είχε ζητήσει την επικύρωση του ψηφίσματος και από τη Γερουσία, δήλωσε ότι θα επιμείνει.

«Μου φαίνεται απίστευτο που η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να εκφράσει την αλήθεια για την Ιστορία», υπογράμμισε.

Πηγή: www.cnn.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις