Κ. Μητσοτάκης: Θα κάνουμε διεθνή εκστρατεία για την ανάδειξη της Μακεδονίας

Στο EXPORT SUMMIT του ΣΕΒΕ

Μπροστά σε πλήθος κόσμου και φίλων της ΝΔ που κατέκλυσε τον χώρο της διοργάνωσης του EXPORT SUMMIT του ΣΕΒΕ έδωσε το στίγμα των εκλογών ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ καταχειροκροτούμενος υποστήριξε πως «στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη. Και αυτό, τελικά αποτελεί και το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου: Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα!».

«Το διακύβευμα παραμένει κρίσιμο και η ένταση των διαφορών τεράστια. Όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει. Ενώ, η Ν.Δ μιλά συγκρατημένα γιατί σύντομα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα προτείνει. «Κλειδί» του σχεδίου μας είναι η ανάπτυξη που θα έρθει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο θέμα των επενδύσεων.

«Πώς θα έχουμε, όμως, επενδύσεις;
– Πρώτον, με μείωση των φόρων, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα. Και οι τομείς που προσφέρονται εδώ είναι πολλοί: από τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και την Αγροδιατροφική αλυσίδα μέχρι τις Μεταφορές. Και από την Ενέργεια, τη μεταποίηση ή τις Υπηρεσίες έως τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

– Δεύτερον, με την απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας: Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. Οι αδειοδοτήσεις θα πάψουν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, καθώς θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Ενώ σε περίπτωση προσφυγών, οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων. Τα γραφειοκρατικά τείχη θα σαρωθούν. Επαναλαμβάνω τη λέξη για να την εμπεδώσουν όσοι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο της κοπτικής και ραπτικής των δηλώσεων μου. Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έκρηξη των επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

– Τρίτον, το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος στην έκταση του Ελληνικού, η οποία για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Ούτε, βεβαίως, και να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.

– Τέταρτον, με αποκατάσταση της ρευστότητας, που θα φέρει και την εμπιστοσύνη. Ήδη βλέπετε πως οι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που αν διατηρηθεί και ενισχυθεί, θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα αποκατασταθεί, επίσης, η ρευστότητα και με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ταχύτερη αξιοποίηση τω Κοινοτικών Πόρων».

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε την στάση του κόμματος σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις. «Η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως. Και οι επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους. Είτε με δωρεάν μεταφορά στο χώρο της εργασίας τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, είτε με συμμετοχή στα κέρδη κάθε χρονιάς. Ενώ το κράτος θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Κανόνες παντού και για όλους, λοιπόν. Καθαρές κουβέντες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε αρκετά και για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ειδικότερα μεταξύ άλλων είπε:

• Ολοκληρώνουμε τις οδικές διασυνδέσεις που ενώνουν τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας που έχουν μείνει αποκομμένες από το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Το οδικά δίκτυα που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα και τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα.
• Μαζί με το νέο περιφερειάρχη θα προχωρήσουμε την αδειοδότηση και χρηματοδότηση για την ανάπλαση, ενοποίηση και αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι.
• Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλά και να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός σε όλο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο εξοικονομώντας, αφενός, ενέργεια. Βελτιώνοντας, αφετέρου, την ασφάλεια για τους οδηγούς με την αύξηση της φωτεινότητας στους δρόμους μας.
• Θα προχωρήσουμε το ΣΔΙΤ, που αρνούνταν να εγκρίνουν οι απερχόμενοι, για να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία 25 ολοκαίνουρια υπερσύγχρονα σχολεία.
• Επίσης, θα εξετάσουμε το πώς θα υλοποιηθούν με τον ταχύτερο τρόπο και δύο άλλα σημαντικά έργα που προτείνει η περιφέρεια.
– Το ένα είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές.
– Και το άλλο αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά-Νικήτη που εξυπηρετεί το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.
• Αναφορικά με την σιδηροδρομική Εγνατία ξεκινούμε την επέκταση προς Ανατολάς με νέα παράκτια πεδινή χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Καβάλα- Ξάνθη. Και στόχο να συνδεθεί με το αναβαθμισμένο υπόλοιπο δίκτυο μέχρι τα σύνορα.
• Σχετικά με το φυσικό αέριο θα στηρίξουμε τα σημαντικά διεθνή projects που σχεδιάζονται για αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, τα οποία θα προσφέρουν νέες σημαντικές επενδύσεις στην Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα, θα απλώσουμε το δίκτυο φυσικού αερίου στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης.
• Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ περιλαμβάνει ακόμη την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και ειδικά των βιομηχανικών ορυκτών, περιλαμβανομένων και των σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, θα προωθήσουμε ταχύτατα ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής με ειδικά χωροταξικά σχέδια ορυκτού πλούτου και με τη σύνδεση της παραγωγής με την περιφερειακή οικονομία της Μακεδονίας.
• Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αξιοποιούμε τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ και εθνικούς πόρους.
Επιδιώκουμε, όμως, και τη μόχλευση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.
• Εκτιμούμε ότι το αναπτυξιακό μας σχέδιο θα αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6-8 δις ευρώ. Και θα δημιουργήσει, σε ετήσια βάση, 20.000-25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για το «Μακεδονικό» ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Κεντρική ιδέα μας είναι η ανάδειξη του brand «Μακεδονία». Στόχος είναι να δηλώνει όχι μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Αλλά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας -διεθνώς εμπορεύσιμων- γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Και κατ’ αυτό τον τρόπο, να προωθείται έτσι συνολικά η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη. Και με προσέλκυση τουρισμού και με τις εξαγωγές.

Πώς θα γίνει αυτό;

Καταρχάς, με τη διεθνή εκστρατεία επικοινωνίας που έχω προαναγγείλει για την ανάδειξη σε ολόκληρο τον κόσμο της πραγματικής Μακεδονίας, της αληθινής Μακεδονίας, της αυθεντικής Μακεδονίας. Με δράσεις όπως εκθέσεις μακεδονικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ηλεκτρονικές καμπάνιες, αφιερώματα στον Διεθνή Τύπο.
Η προσπάθειά μας δεν είναι απλώς μια επικοινωνιακή πρωτοβουλία, αλλά ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με πολλαπλές πτυχές.

• Στον αγροδιατροφικό τομέα εφαρμόζεται ένα οριζόντιο επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, με φόρο μόλις 10% σε συνεργατικά σχήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε προϊόντα ΠΟΠ και προϊόντα που μεταποιούνται και τυποποιούνται εδώ για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στη βάση του brand «Μακεδονία». Τα μακεδονικά προϊόντα αποκτούν ειδική σήμανση και γίνονται μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που συνδέει παραγωγή-τουρισμό και πολιτισμό.

• Στην κτηνοτροφία ιδρύεται «Κέντρο Ανάπτυξης Γενετικών Πόρων» με έδρα του την Ξάνθη. Το Κέντρο αυτό θα συνδέεται με το «Αριστοτέλειο» και θα αναπτύσσει νέες εγχώριες φυλές στην αιγο-προβατοτροφία, που θα έχουν καλύτερες αποδόσεις. Παράλληλα, θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε την παραγωγή ελληνικής φέτας. Είναι μία απάντηση στον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων ζωικού κεφαλαίου και γαλακτοκομικών προϊόντων, που ήδη πλήττουν την Βόρεια Ελλάδα.

• Ειδικά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις θέλω από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να πω κάτι πολύ ξεκάθαρα. Η Ελλάδα έχει σύνορα και θαλάσσια και χερσαία. Και τα σύνορα αυτά θα τα φυλάμε. Όχι μόνο σε σχέση με την παράνομη οικονομική μετανάστευση. Αλλά και σε σχέση με την ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων προϊόντων που βαφτίζονται ελληνικά. Για να σταματήσει το γάλα και το κρέας να αλλάζουν εθνικότητα.

• «Οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» είναι ο τίτλος του πρωτοποριακού σχεδίου της επόμενης κυβέρνησης που ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης μας με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία.
• Στόχος το brand «Μακεδονία» να γίνει πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της εξωστρέφειας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Στην καρδιά του νέου μας σχεδίου από πλευράς πολιτισμικών μνημείων είναι το τρίγωνο Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη.
– Στην πρώτη γωνία, υπάρχει το εξαιρετικό νέο πολυκεντρικό μουσείο της Βεργίνας που αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τις δραστηριότητές του, σε όλη τους την έκταση, τον επόμενο χρόνο. Το γεγονός αυτό θα το αναδείξουμε σε εκδήλωση παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης. Και θα το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της εκστρατείας μας για την αληθινή, την αυθεντική Μακεδονία.
– Η δεύτερη γωνία του τριγώνου, βρίσκεται στην Πέλλα που καθιερώνεται ως ειδικός προορισμός με ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και του νέου αρχαιολογικού μουσείου της. Εκεί λειτουργεί και αίθουσα εικονικής και τεχνικής αναπαράστασης της αρχαίας Πέλλας. Ενώ δίπλα κατασκευάζεται συνεδριακό κέντρο και ένα μικρό χειροτεχνικό-εμπορικό πάρκο.
– Η τρίτη, σχετίζεται με την Αμφίπολη. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μοναδικού μνημείου που αποκαλύφθηκε και να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος ολοκληρωμένος αρχαιολογικός χώρος.
– Στην Μακεδονία, μέσα και γύρω από το τρίγωνο αυτό, βρίσκεται ένας τεράστιος διαχρονικός πολιτισμικός πλούτος που δεν αφορά μόνο τον αρχαίο μας πολιτισμό. Αφορά και τους ελληνιστικούς και τους βυζαντινούς χρόνους και τη νεότερη ιστορία μας. Πλούτος που θα αναδειχθεί ολοκληρωμένα στο πλαίσιο του έργου οι «Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», μέσω μιας διεθνούς καμπάνιας που θα φέρει δυναμικά στο παγκόσμιο προσκήνιο την Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα.

• Αυτές είναι μερικές πλευρές του σχεδίου για την αντεπίθεση ανάπτυξης της Μακεδονίας. Ένα πρόγραμμα, που έρχεται να απαντήσει στο Λάθος των Πρεσπών, στο οποίο η Ν.Δ. αντιστάθηκε με κάθε τρόπο.

«Η Ν.Δ βαδίζει με αισιοδοξία προς τις εθνικές κάλπες. Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος. Είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Ο αγώνας μέχρι την κάλπη θα είναι σκληρός -γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στις 7 Ιουλίου ζητώ από τους πολίτες να βάλουν την οριστική υπογραφή τους για την αναγέννηση της χώρας. Χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για μια σταθερή κυβέρνηση» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Κ. Μητσοτάκης

πηγή thessnews.gr