Κ. Νοτοπούλου: “Στο β΄ γύρο θα ψηφίσω το λιγότερο κακό για την πόλη”

thessaloniki notopoulou egainia eklogikou kentrou agia sofia ypopsifia dimarxos

Τι ανέφερε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τη εκλογική διαδικασία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κ.α.

Λίγες ώρες μετά την μάχη της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη δεύτερη Κυριακή, όπου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των κκ. Ζέρβα και Ταχιάου για τον επόμενο δήμαρχο της πόλης η υποψήφια δήμαρχος και πρώην υπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου μας άνοιξε χαμογελαστή το εκλογικό της κέντρο και το «στρατηγείο» της.

Μιλά στο GRTimes.gr και αποκαλύπτει ότι θα πάει να ψηφίσει το… «λιγότερο κακό της πόλης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρά την τέταρτη θέση στην οποία κατέληξε ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη Μαζί» του οποίου είναι επικεφαλής η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι χαρούμενη και ευδιάθετη γιατί όπως λέει «κάναμε το αδιανόητο και καταφέραμε να εκλέξουμε επτά δημοτικούς συμβούλους». Η κ. Νοτοπούλου δηλώνει περήφανη για την ομάδα της και το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζει ότι η παράταξή της «ήρθε για να μείνει» και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνδιοίκησης την επόμενη ημέρα είτε με την παράταξη του κ. Ζέρβα είτε με εκείνη του κ. Ταχιάου. Αναφέρει πως πλέον στόχος της είναι να κερδηθεί η μάχη των εθνικών εκλογών και μιλά για τη λάσπη που έχει δεχτεί.

Δυο μέρες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής που το βράδυ εξελίχθηκαν σε θρίλερ για εσάς και την παράταξή σας πως αισθάνεστε;

Δεν είδα τα πρώτα exit poll. Η Κυριακή ήταν μια δύσκολη μέρα. Από το πρωί βλέπαμε την ελπίδα του κόσμου, εκείνους που ερχόταν στο εκλογικό κέντρο. Τελικά το βράδυ είδαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Μας άφησε για χίλιες ψήφους εκτός δευτέρου γύρου. Υπήρξε μια στεναχώρια, ωστόσο εμείς χαμογελάμε γιατί σε έναν χώρο που κατέρρεε στην πόλη εμείς καταφέραμε να βγούμε μπροστά. Εκλέξαμε επτά δημοτικούς συμβούλους.

Προσωπικά λάθη κάνατε;

Συνηθίζω να κάνω έντονη αυτοκριτική αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω λάθη από την παράταξή μας. Οι υπόλοιπες παρατάξεις πράγματι έκαναν λάθη. Αν είναι λάθος ότι κάποια στιγμή έβαλα ροζ γόβες και συζητήθηκε τόσο, αυτό θα το κρίνετε εσείς. Λάθος ίσως ήταν ότι έχασα τόσο χρόνο, προκειμένου να πείσω ανθρώπους να συμπορευτούν μαζί μας, ανθρώπους που ήδη μοίρασαν την εξουσία από άλλες θέσεις.

Ήταν λάθος ότι δεν εμφανιστήκατε ως μια υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη με τον κ. Ήλιοπουλο στον δήμο Αθηνών που πέρασε στον δεύτερο γύρο παρά τα μεγάλα ποσοστά της ΝΔ;

Η Αθήνα είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη. Δεν παρακολούθησα την καμπάνια του Νάσου. Εμείς πορευτήκαμε με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά γιατί αυτή την παράταξη θέλαμε να δημιουργήσουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι μια δύσκολη πόλη και η απλή αναλογική ευνόησε όλους τους συνδυασμούς να προκριθούν. Εμείς βγήκαμε μεσα από μια κατακερματισμένη Πρωτοβουλία και το Μακεδονικό.

Το Μακεδονικό επηρέασε τα αποτελέσματα;

Εντέλει φάνηκε ότι επηρέασε και την παράταξη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε η αγωνία των συμπολιτών μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταγράψει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα διαφορετικά ποσοστά. Είμαστε οι μόνοι που λύσαμε ζητήματα στη Βόρεια Ελλάδα. Η παράταξή μας κατάφερε να εκλέξει επτά δημοτικούς συμβούλους, την ώρα που η Ανοιχτή Πόλη, η «καρδιά» της «Θεσσαλονίκη Μαζί» είχε μόλις δυο συμβούλους με έναν ΣΥΡΙΖΑ καβάλα στ’ άλογο.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λάθη κατά την προεκλογική περίοδο;

Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να συγκροτήσουμε ένα ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο. Όποιος δεν συνέβαλε, και ο δήμαρχος, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών επικοινώνησε μαζί σας ο δήμαρχος;

Όχι. Ούτε πριν ούτε μετά. Δεν έχω επικοινωνήσει με κανέναν υποψήφιο δήμαρχο. Δεν λέω βέβαια, ότι δεν θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες…

Την Κυριακή θα ψηφίσετε; Τι θα ψηφίσετε;

Φυσικά θα ψηφίσω. Είναι σημαντικό να ψηφίζει κανείς ακόμα κι αν δεν είσαι εσύ ή ο πολιτικός σου χώρος κάποια από τις δυο επιλογές που υπάρχουν. Φυσικά και θα πάω να ψηφίσω το λιγότερο κακό της πόλης. Σήμερα αποφασίζει μετά από συνεδρίαση η παράταξή μας. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι όλοι είναι το ίδιο. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Άλλο το να έχεις κάποιον που κουβαλάει ανεπάρκεια και λαϊκισμό και είναι διαφορετικό να έχεις κάποιον που έρχεται από ένα πολύ παλιό σύστημα που έχει διοικήσει με τις… διοικήσεις των υπεξαιρέσεων. Θέλω να ελπίζω πως τώρα που θα κάτσει ο κουρνιαχτός των εκλογών θα φανούν οι προγραμματικές θέσεις των συνδυασμών και με βάση αυτές θα κρίνω.

Εσείς θα παρακολουθήσετε την προεκλογική μάχη Ζέρβα- Ταχιάου για να δείτε ποιος θα σας πείσει; Η Κατερίνα Νοτοπούλου θα ψηφίσει Ζέρβα ή Ταχιάο ή θα ρίξει λευκό ή άκυρο στην κάλπη;

Η Κατερίνα Νοτοπούλου θα κάνει ό,τι αποφασίσει η παράταξη. Θα μείνουμε πιστοί σε αυτό που λέγαμε προεκλογικά. Εμείς θα συνδιοικούσαμε μόνο σε μια προοδευτική κατεύθυνση.

Άρα αποκλείετε το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσετε με κάποιον εκ των δυο…

Δεν βλέπω να έχει κάποιος από τις δυο εναλλακτικές μια προοδευτική κατεύθυνση.

Θα είστε παρούσα στα δημοτικά συμβούλια;

Φυσικά. Με εξέλεξε ο λαός της Θεσσαλονίκης. Μας έδωσε μια ισχυρή δύναμη για να τον εκπροσωπήσουμε στο δήμο.

Λίγες ώρες πριν την λήξη της προεκλογικής περιόδου, εκδώσατε μια ανακοίνωση με βολές κατά πάντων κλείνοντας την πόρτα της συνεργασίας. Γιατί;

Δεν ήταν βολές κατά πάντων. Ήταν υπενθύμιση του βιογραφικού του καθενός. Ζητήσαμε από τον κόσμο να κρίνει με βάση τα πεπραγμένα του καθενός. Είμαι μια υποψήφια που δέχτηκα το μεγαλύτερο μπούλινγκ πανελλαδικά. Δέχτηκα λάσπη από όλους. Αλλά δεν θα κρίνω το τι θα κάνω την Κυριακή με βάση αυτό. Ένιωθα την ανάγκη να πω στους πολίτες τι είναι ο καθένας. Πολλά λεφτά έπεσαν την προεκλογική περίοδο για να χτίσουν οι υποψήφιοι ωραία προφίλ αλλά δεν ήταν τα πραγματικά.

Η μετάβασή σας από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο υπουργείο και μετά στο δήμο ήταν εύκολη;

Φριχτά δύσκολη. Ήταν πολύ απαιτητική. Στο πρωθυπουργικό γραφείο δώσαμε αγώνες και μάχες. Το γραφείο του Πρωθυπουργού ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Το ΥΜΑΘ ήταν μια μεγάλη πρόκληση: πως ένα άχρηστο υπουργείο μετατρέπεται σε χρήσιμο υπουργείο και ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ένα στοίχημα ζωής.

Είστε ένα πρόσωπο που δεχτήκατε λάσπη. Σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Πάρα πολλές φορές. Σε προσωπικό επίπεδο έλεγα «δεν αξίζει». Τα βράδια της προεκλογικής Περιόδου έβλεπα τρία λεπτά συνέντευξη Ταχιάου και τρία λεπτά συνέντευξη Ορφανού για να αντέχω την επόμενη ημέρα. Δεν διανοούμαι ότι θα ξανάρθει μια κυβέρνηση ΝΔ για να καταστρέψει τη ζωή μας. Και είμαι βέβαιη ότι δεν θα το δεχτεί κι ο κόσμος. Συνεχίζω των αγώνα βάζοντας τον εαυτό μου στην άκρη. Έχουμε μια μάχη μπροστά μας και πρέπει να την κερδίσουμε.

Αναφέρεστε στις εθνικές εκλογές, φαντάζομαι.

Θα αγωνιστώ από οπουδήποτε για να κερδίσουμε τη μάχη αυτή. Είναι μάχη για τις ζωές μας.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις