Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία

Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο, σε μία κίνηση, ωστόσο, που είναι αμφίβολο τι νομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να παραγάγει, καθώς εντός των επόμενων ωρών η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, αναμένεται να άρει την αυτονομία της περιφέρειας, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε μετακυλίσει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατούσαν οι περιφερειακές αρχές στο κοινοβούλιο, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, λύση που ίσως ικανοποιούσε και τη Μαδρίτη, αλλά και να προχωρήσει με δική του ευθύνη σε διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα, ενώπιον της Γερουσίας της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι είχε ζητήσει από τους γερουσιαστές να του δώσουν την εξουσιοδότηση να κυβερνήσει απευθείας την Καταλονία, καθαιρώντας την τοπική της κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πουτζντεμόν και να προκηρύξει εκλογές στην περιφέρεια εντός των επόμενων έξι μηνών, γράφει το naftemporiki.gr.

Σχετικές δημοσιεύσεις