Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών

κουνούπια Σέρρες κορονοϊός

Στα τέλη της εβδομάδας ο πρώτος αεροψεκασμός

Στα τέλη της εβδομάδας ο πρώτος αεροψεκασμός

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, με παρεμβάσεις από εδάφους για την καταπολέμηση συγκεκριμένων ειδών κουνουπιών που προκαλούν μεν όχληση, αλλά δεν μεταδίδουν αρρώστιες, που απειλούν τη δημόσια υγεία.

«Από τις 14 Απριλίου, τα συνεργεία του αναδόχου βρίσκονται στο πεδίο και υλοποιούν παρεμβάσεις. Αυτό που δεν έχουμε κάνει ακόμη είναι να ξεκινήσουμε τις αεροεφαρμογές στο φυσικό περιβάλλον. Υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε στα τέλη της εβδομάδας με τον πρώτο ψεκασμό στο Καλοχώρι» δήλωσε  ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται εντός του Ιουνίου, συνεπώς ο σχετικός προγραμματισμός δράσεων προβλέπει την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μεγάλο μέρος των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών γίνονται στο αγροτικό σύστημα της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, όπως είπε ο κ. Κουρτίδης, «οι καλλιέργειες ρυζιού καλύπτουν το 85% της παραγωγής της Ελλάδας, με αποτέλεσμα στα στρέμματα αυτά τα κουνούπια να πρέπει να καταπολεμηθούν με αυξημένες απαιτήσεις».  

Με αφορμή την έγκριση, από την Οικονομική Επιτροπή, της διενέργειας διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια για την τριετία 2020 – 2022, γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει προσθήκες στο νέο πρόγραμμα για να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Προσθήκες χρειάστηκαν και στον αστικό ιστό, γι’ αυτό και αναβαθμίστηκε το έργο και εισηγηθήκαμε την αύξηση του προϋπολογισμού του. Επικεντρωνόμαστε με παραπάνω δράσεις στις 32 μεγάλες πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5000 ανθρώπους. Επίσης αυξάνουμε και την παρουσία μας στο φυσικό περιβάλλον, δηλαδή στα υγροτοπικά συστήματα, που και αυτά είναι κοντά σε οικισμούς» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ