Με μαύρη λογοκριμένη σελίδα κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες στην Αυστραλία

Με αυτόν τον τρόπο, διαμαρτύρονται για την λογοκρισία του τύπου!

Με αυτόν τον τρόπο, διαμαρτύρονται για την λογοκρισία του τύπου!

Μεγάλη διαμαρτυρία ξεκίνησε στην Αυστραλία, λόγω σχετικής νομοθεσίας που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας, μάλιστα, εφημερίδες από όλη την χώρα κυκλοφόρησαν καλυμμένα με τη μαύρη λωρίδα της λογοκρισίας όλα τους τα άρθρα, σε μία κίνηση στην οποία συμμετείχαν η The Australian, η The Sydney Morning Herald και η Australian Financial Review, ενώ σειρά πήραν και περιφερειακές εφημερίδες.

Η εκστρατεία του συνασπισμού «Το Δικαίωμα της Αυστραλίας να Γνωρίζει» (Australia’s Right to Know) ξεκίνησε έπειτα από τις επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου ABC στο Σίδνεϊ, αλλά και στο σπίτι μίας δημοσιογράφου του ομίλου News Corp τον Ιούνιο, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Στην υπόθεση, πλέον, έχει εμπλακεί και το ανώτατο δικαστήριο.

Τα τηλεοπτικά κανάλια, από την άλλη πλευρά, κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί : «Όταν η κυβέρνηση σας κρύβει την αλήθεια, τι είναι αυτό που σας κρύβει;». Με τον Πολ Μέρφι, επικεφαλής της του συνδικάτου Media Entertainment and Arts Alliance (MEAA), να υπογραμμίζει: «Η δημοσιογραφία είναι θεμελιώδης λίθος της δημοκρατίας μας», συνεχίζοντας:

«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στο σπίτι της δημοσιογράφου Ανίκα Σμέθχερστ της News Corp και στα γραφεία του ABC στο Σίδνεϊ αποτελούν επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στην Αυστραλία, αλλά δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου»

Είναι η δεύτερη φορά που η παγκόσμια προσοχή για την ελευθερία του Τύπου στρέφεται στην Αυστραλία, καθώς, νωρίτερα μέσα στην χρονιά το δικαστήριο ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην αναφέρουν ότι ο πρώην ταμίας του Βατικανού, ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Η Αυστραλία δεν διαθέτει συγκεκριμένη διακήρυξη για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά ούτε και προβλέπει την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο Σύνταγμά της, αντίθετα με τις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο.