Με τις ΗΠΑ τα βάζει και πάλι ο Ερντογάν

Για αθέτηση υποσχέσεων

Σε πόλεμο δηλώσεων επιδίδονται και πάλι τα τελευταία 24ωρα ΗΠΑ και Τουρκία. Μετά την εκπνοή της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για πενθήμερη ανακωχή στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να… δικαιολογηθεί για τη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», καθώς εξακολουθούσαν να ηχούν τουρκικά πυρά τις ημέρες της υποτιθέμενης εκεχειρίας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ αθέτησαν τις υποσχέσεις τους. 

«Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία για την προσωρινή εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Αν κάνουμε συμβιβασμούς θα ανοίξουμε το δρόμο στην τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.

Nωρίτερα και σε μια ακόμη ένδειξη των αμερικανικών παλινωδιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο… στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας.

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

«Αν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ δεν τηρηθούν, η Άγκυρα θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη Συρία με αποφασιστικότητα», διεμήνυσε πριν από τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ερντογάν.


Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία ήρθαν ο Ρώσος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Σότσι.

Θα ξεκινήσει να ισχύει από αύριο, Τετάρτη, και στο διάστημα αυτό, που δεν θα ανταλάσσονται πυρά, οι Κούρδοι καλούνται να εγκαταλείψουν ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων.

Όλες οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG θα «αφαιρεθούν» από τις περιοχές Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις