Μεγάλη νίκη του Τζόνσον στις εκλογές της Βρετανίας

Θα προχωρήσει και το Brexit

Αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορέσει και τυπικά να σχηματίσει ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, καθώς λίγο μετά από τις 5 το πρωί τοπική ώρα η καταμέτρηση των ψήφων έδωσε στο Συντηρητικό Κόμμα την έδρα υπ’ αριθμόν 326, το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Με μόνο 41 έδρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι Συντηρητικοί έχουν 335 έδρες, έναντι 199 των Εργατικών.

Το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να λαμβάνει «μία ισχυρή νέα εντολή για να υλοποιήσει το Brexit, να ενώσει τη χώρα και να την οδηγήσει προς τα εμπρός», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία για την επανεκλογή του στην περιφέρεια του Όξμπριτζ, περίπου στο μέσο της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων μιας εκλογικής αναμέτρησης που περιγράφεται ως «θρίαμβος» των Τόρις.

Αντιθέτως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποδεχόμενος την ήττα των Εργατικών προανήγγειλε στην ουσία την παραίτησή του λέγοντας ότι δε θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αν και θα παραμείνει για την ώρα ηγέτης για μια «διαδικασία περισυλλογής».

Η χαμηλότερη του αναμενόμενου επίδοση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποτυπώνεται στην απώλεια της έδρας της ηγέτιδος του κόμματος Τζο Σουίνσον στο Ανατολικό Νταμπάρτονσιρ της Σκωτίας.

Την έδρα κέρδισε το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP), η ηγέτιδα του οποίου Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε πως το διαφαινόμενο αποτέλεσμα βορείως των αγγλικών συνόρων συνιστά εντολή για διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

«Ο λαός της Σκωτίας κατέστησε πολύ σαφές ότι δε θέλει τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό, ότι δε θέλει το Brexit και ότι θέλει το μέλλον της Σκωτίας να βρίσκεται στα χέρια της Σκωτίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Στέρτζιον.

Πηγή: skai.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις