Μητσοτάκης: Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο

Τόνισε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο. Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%

Σημαντικές φοροελαφρύνσεις, οι οποίεις όπως είπε θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2019, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τριήμερης διαδικασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε… “συγγνώμη” για την… “αθέτηση” των δεσμεύσεών του κάνοντας μάλιστα λόγο για την πρώτη “ασυνέπεια” της κυβέρνησής του.

“Είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020. Αθετώ τη δέσμευση. Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από τώρα, από το 2019. Πείτε το και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη”, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

“Έτσι τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερα”, τόνισε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα των μειώσεων που αναμένονται:

“Για μικρές ιδιοκτησίες η μείωση ταξης 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες. Δηλαδή για μεσαία τάξη ο φόρος μειώνεται κατά 20%. Οι μεγάλες ιδιοκτησίες με άνω 1 εκατ. ευρώ μείωση 10%” και συνέχισε τονίζοντας πως:

“Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων”.

Στη συνέχεια ο πρωβθυπουργός εξήγγειλε και αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, με τη μείωσε όπως είπε της ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20:

“Αλλάζει και η ρύθμιση 120 δόσεων. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από 30 σε 20 ευρώ όπως είχαμε υποσχεθεί. Το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%. Διευρύνεται η ρύθμιση για υπαγωγή όλων επιχειρήσεων με χρέη έως 1 εκατ ευρώ. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στην ρύθμιση αναστέλλονται κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Όμως θέλω να τονίσω και ας το ακούσουν όλοι πολύ καλά. Είναι η τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Ας την αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία οι πολίτες και επιχειρήσεις. Στόχος είναι διττός να διευκολύνουμε όσους δεν μπορούν αλλά και χωρίς να πλήξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Οι παρεμβάσεις θα κατατεθούν άμεσα στην Βουλή που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την ερχόμενη εβδομάδα”, ανέφερε.

Οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι:

  • Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
  • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
  • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

“Προχωράμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική πολιτική. Οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία θα πάρει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η φορολογία δεν θα είναι μόνο πηγή εσόδων αλλά και μοχλός ανάπτυξης” επεσήμανε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός.

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε 2.000 άμεσες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών στα νοσοκομεία, 1.500 αστυνομικών αλλά και νέα περιπολικά και μηχανές για την ΕΛΑΣ, 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

Δεσμεύτηκε επίσης για πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και κατάργηση του ασύλου της “ανομίας” από το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης.

“Τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους, εκεί που πραγματικά ανήκουν”, τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην κατάργηση του ασύλου.

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις