Ο Λίβανος καταγγέλλει την Ελλάδα για παραβίαση των χωρικών υδάτων

Σημαντικές οι εξελίξεις

Εναντίον της Ελλάδας φέρεται ότι βάλλει ο Λίβανος, ο οποίος καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των χωρικών υδάτων. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, «παραπονέθηκε» στον γενικό γραμματέα του State Department, κάνοντας λόγο για παραβίαση των χωρικών υδάτων από ελληνικό πλοίο. Μάλιστα, η λιβανική κυβέρνηση είχε υποβάλει αντίστοιχη καταγγελία και στον ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση ο Αούν δήλωσε πως ένα ελληνικό πλοίο, το οποίο λειτουργούσε εξ’ ονόματος του Ισραήλ, παραβίασε τα λιβανικά χωρικά ύδατα για περίπου επτά ώρες. «Όταν ελληνικό πλοίο εισέρχεται στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου. Ζητήσαμε από τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσει την απαραίτητη έρευνα» φέρεται να δήλωσε ο Αουν.

Μάλιστα, η προεδρία στη Βηρυτό εξέδωσε ανακοίνωση επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα το 2006 με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ – Λιβάνου.

«Ο Λίβανος απορρίπτει κάθε παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του στα χωρικά ύδατά του» θεωρώντας ότι «οι ισραηλινές ναυτικές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις παραβιάσεις από στεριά και θάλασσα, τις οποίες το Ισραήλ εξακολουθεί να εκτελεί» ανέφερε η δήλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ενόχληση» του Λιβάνου επέρχεται σε μία τεταμένη περίοδο για την ανατολική Μεσόγειο, όπου κυοφορούνται ποικίλες εξελίξεις.

Πηγή: in.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις