Το πανάρχαιο έθιμο των «Αράπηδων» στην Νικήσιανη Καβάλας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ξόρκισαν το κακό, φέρνοντας το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής

Γι’ ακόμη μία χρονιά, ανήμερα των Θεοφανίων, αναβίωσε στους πρόποδες του Παγγαίου Ορους και συγκεκριμένα στη Νικήσιανη του Ν. Καβάλας (Δήμος Παγγαίου) το έθιμο του «Αράπη», που αναπαριστά τη μάχη της ζωής και του θανάτου.


Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια), βγήκαν στα σοκάκια του χωριού και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξόρκισαν το κακό φέρνοντας το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής.


Παράλληλα, τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νικήσιανης «Ο ΑΡΑΠΗΣ» καθώς και της περιοχής, χόρεψαν ντόπιους χορούς συνοδευόμενα από παραδοσιακές μουσικές.


Το δρώμενο παρακολούθησε πλήθος κόσμου από τη γύρω περιοχή και όχι μόνο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν επίσης τοπικά εδέσματα, κρασί και τσίπουρο.

Η αναπαράσταση και οι συμβολισμοί
Οι ρίζες του συγκεκριμένου εθίμου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Εκτός από τη μάχη της ζωής και του θανάτου, αναπαριστά τη γονιμότητα, την αναγέννηση και την έναρξης μιας νέας εποχής.
Πρόκειται για κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας και των καλενταριών (των εκδηλώσεων δηλαδή που κατά την αρχαιότητα, τελούνταν στην αρχή μιας περιόδου).

Η αναβίωση, διάσωση και διάδοση του εθίμου του «Αράπη» γίνεται από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νικήσιανης ο «Αράπης».

Οι Αράπηδες, άνδρες δηλαδή κάθε ηλικίας του χωριού, ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με «τα τσάνια», χωρίζονται σε δύο ομάδες, με δύο αρχηγούς να τους οδηγούν και βγαίνουν στα σοκάκια του χωριού. Το βήμα τους είναι αργό και επιβλητικό προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, για να ξορκίσουν το κακό και να φέρουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Οι δύο ομάδες ενώνονται στο χώρο που κορυφώνεται το έθιμο, στην προκειμένη περίπτωση στο Δημοτικό Σχολείο, όπου και τους περιμένει ο κόσμος.

Οι δύο αρχηγοί παλεύουν, μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολουθεί μυσταγωγία γύρω από τον πεσμένο αρχηγό και ολοκληρώνεται με την ανάσταση του νεκρού. Χαρούμενοι όλοι βγάζουν τις μπαρμπότες, αποκαλύπτοντας τα πρόσωπά τους και στήνουν έναν κυκλικό ξέφρενο χορό. Σύμφωνα με την παράδοση η πάλη αυτή καθώς και η πτώση του Αράπη συμβολίζει τον θάνατο του Διονύσου από τους Τιτάνες και την χειμερία νάρκη της φύσης, ενώ η έγερσή του την ανάσταση του Διονύσου από τον Δία και το ξαναζωντάνεμα της φύσης με τον ερχομό της άνοιξης.

Πέρα από τον καθαρά διονυσιακό τους χαρακτήρα, εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο για να απωθήσει τους εχθρούς του, λόγω της αποκρουστικής όψης τους. Αργότερα οι κάτοικοι του Παγγαίου, σε συνδυασμό με τα διονυσιακά ορφικά μυστήρια, έκαναν αναπαράσταση του γεγονότος και έτσι έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας αναλλοίωτο. Σίγουρα αυτό που τραβάει την προσοχή των επισκεπτών είναι η επιβλητική ενδυμασία τους.

Βίντεο και φωτογραφίες: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)

Συντάκτης 

Η πρώτη της αγάπη ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ. Υπηρέτησε με συνέπεια επί σειρά ετών τον Εντυπο Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά) ενώ εργάστηκε επίσης σε ηλεκτρονικά Μέσα και στο ραδιόφωνο. Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε νέους ορίζοντες, συνεργάστηκε με ομογενειακά ΜΜΕ και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στη φύση και τον τόπο. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με αντικείμενο τα βότανα και τα φυσικά καλλυντικά και ασχολείται με χειροποίητες, PIY (Produce It Yourself) και DIY (Do It Yourself) δημιουργίες. Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), της IFJ (International Federation of Journalists) και της AIPS (International Sports Press Association).

Σχετικές δημοσιεύσεις