Πανελλαδική 24ωρη απεργία σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς

24ωρη πανελλαδική απεργία

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής, οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς προχωρούν σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις υπηρεσίες και τα καταστήματα του δικτύου της τράπεζας, αντιδρώντας στην ενδεχόμενη μετακίνηση 1.200 τραπεζοϋπαλλήλων της διεύθυνσης Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων σε τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΕΣΕΤΠ) προκήρυξαν τη σημερινή απεργία με αίτημα την καταγραφή των προφορικών δεσμεύσεων που έδωσε η τράπεζα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του προεδρείου της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας) την περασμένη Τρίτη 28/5.

Τότε, η τράπεζα είχε πει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ότι θα διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ότι η όποια συμμετοχή των εργαζομένων σε μελλοντικό εταιρικό σχήμα θα είναι σε εθελοντική βάση.

Βέβαια, σε χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς διαβάζουμε μια πιο… χαλαρή ερμηνεία των «συμφωνηθέντων». Σύμφωνα με την τράπεζα, λοιπόν:

«Οι δύο πλευρές είχαν πολύωρο και αναλυτικό διάλογο και κατέληξαν ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες στα ακόλουθα σημεία:

● Οτι σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση επιλέξει η τράπεζα θα υπάρξει προστασία της απασχόλησης χωρίς απολύσεις.
● Οτι θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα.
● Οτι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει, εκτός εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν».

Μάλιστα η τράπεζα υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί «επαρκή και αποδεκτή διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων» και ότι «τα σημεία αυτά υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και διαμορφώνουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους».

Εύλογα λοιπόν οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον, με τα δύο σωματεία που προκήρυξαν την απεργία να καλούν όλους τους εργαζομένους να στηρίξουν την κινητοποίηση και να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους.

«Το διακύβευμα της απεργίας είναι σημαντικό για ολόκληρο τον κλάδο. Οποιαδήποτε απόφαση της τράπεζας που θα οδηγήσει στην έξοδο τους συναδέλφους θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός από όλες τις άλλες τράπεζες. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι συνάδελφοι, σήμερα, να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους, ένα μήνυμα προάσπισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, Μανώλης Μπεμπένης, τονίζοντας πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση»

Πηγή: efsyn.gr Εικόνες: life-events.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις