Παιδιά προσφύγων και ΑμεΑ πρασίνισαν το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Εστειλαν μήνυμα ισότιμης ένταξης και συμμετοχής

Με πλατιά χαμόγελα, πολύχρωμα καπελάκια, γάντια, γλαστράκια και τσάπες ανά χείρας, δεκάδες κορίτσια και αγόρια, παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, μαζί με τους γονείς τους, και παιδιά με αναπηρία από τα ΚΔΑΠμεΑ του δήμου, συναντήθηκαν το πρωί στο πάρκο της Ρήγα Φεραίου (στο ύψος της Παναγίας Φανερωμένης) και άλλαξαν την όψη του φυτεύοντας δεκάδες λουλούδια και θάμνους με τα οποία τους προμήθευσε η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Περνάμε πολύ ωραία στην Ελλάδα, περνάμε πολύ ωραία στο σχολείο. Θα βοηθήσουμε και θα φυτεύσουμε σήμερα όλα αυτά τα ωραία λουλούδια και το πάρκο θα γίνει ακόμα πιο όμορφο» μοιράστηκαν με ενθουσιασμό, σε σχεδόν άπταιστα ελληνικά η Ράνα, η Ζεϊνάπ, ο Ντάνα και ο Ουαλίντ, κάποια από τα 90 συνολικά προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται μαζί με τις οικογένειές τους στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του προγράμματος REACT της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

«Είναι πολύ ωραία σήμερα, είμαστε πολύ χαρούμενοι, θέλουμε να συμμετέχουμε, νιώθουμε πολύ όμορφα όταν κάνουμε κάτι και μπορούμε να προσφέρουμε κάτι. Από τη στιγμή που μένουμε εδώ, όπως μας προσφέρει η χώρα, θέλουμε να προσφέρουμε κι εμείς» επισημαίνει ο 44χρονος Αλί, με τον 31χρονο Χαλίντ από το Ιράκ, πατέρα τριών παιδιών να συμφωνεί και να επαυξάνει.

«Πλέον υπάρχει μία εικόνα αποδοχής στην κοινωνία και τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά» επισήμανε η συντονίστρια του προγράμματος REACT Μαρία Δεβελάσκα, προσθέτοντας πως στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι «η ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Να ανοίξει η τοπική κοινωνία την αγκαλιά της και να τους υποδεχθεί». Όπως σημείωσε «το πρόγραμμα έχει 174 διαμερίσματα και φιλοξενεί 754 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ενώ συνολικά από την έναρξή του το 2016, έχουν φιλοξενηθεί 2.015 άτομα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα μικρά παιδιά μιλούν ήδη άπταιστα την ελληνική γλώσσα».

«Πρόκειται για μία ακόμα δράση, από τις πολλές που πραγματοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για να αναδείξει και να ενισχύσει την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην τοπική κοινωνία, όπως επίσης και την ισότιμη συμμετοχή τους σε κοινές δράσεις και προγράμματα» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο οποίος μετέφερε στις οικογένειες των προσφύγων μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη «για έναν δήμο που θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη αγκαλιά για όλους». Ο κ.Βουλγαρίδης, που συντόνιζε τη δράση μαζί με τα έμπειρα στελέχη των κοινωνικών δομών του δήμου, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή στο δήμο Νεάπολης-Συκεών φιλοξενούνται 185 άτομα σε 43 διαμερίσματα, εκ των οποίων τα 90 είναι παιδιά, τα οποία απολαμβάνουν όλες τις δομές και υπηρεσίες του δήμου».

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις