Πέρασε από τη Βουλή το ψήφισμα για την παραπομπή Τραμπ

Τραμπ ΗΠΑ

Δύσκολες ώρες για τον Αμερικανό πρόεδρο

Όπως ήταν αναμενόμενο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το ψήφισμα για την έναρξη της επίσημης έρευνας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, με αίτημα την παραπομπή και την αποπομπή του.

Μάλιστα, στο ψήφισμα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα επόμενα βήματα που θα ακολούθησει η διαδικασία για την παραπομπή Τραμπ σχετικά με την υπόθεση της προσπάθειας ενοχοποίησης του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν για ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο, με την εξασφάλιση μέσω πίεσης της συνεργασίας του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Με το ψήφισμα αυτό, που πέρασε με 232 ψήφους υπέρ και 196 κατά, η διαδικασία της έρευνας γίνεται πιο διαφανής και ο πρωταρχικός ρόλος των ακροάσεων ανατίθεται ξεκάθαρα στον επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, υποστήριξε ότι το κείμενο επισημοποιεί τη συνεχιζόμενη «έρευνα η οποία διενεργείται από τις επιτροπές μας» και ορίζει τη διαδικασία για τα ακόλουθα βήματα, εξαλείφοντας «κάθε αμφιβολία για το εάν η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αρνείται να παραδώσει έγγραφα, να αποτρέπει καταθέσεις μαρτύρων, να αψηφά δεόντως εγκεκριμένες κλητεύσεις μαρτύρων, να συνεχίζει να παρακωλύει την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε σήμερα σε ένα tweet «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία», λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που έδωσε το πράσινο φως στη διεξαγωγή έρευνας για την καθαίρεσή του. «Είναι άδικο, αντισυνταγματικό και θεμελιωδώς αντιαμερικανικό» σχολίασε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.