Πιερία: Οχιές με κέρατο αναστατώνουν τους πολίτες

Καταγγελίες για επιθέσεις

του Γιώργου Οικονομίδη

Δεν είναι τελικά τυχαία η εμφάνιση οχιάς με κέρατο στο κεφάλι στην παραλία Κατερίνης όπως δημοσιεύθηκε σε ρεπορτάζ μετά από καταγγελία φίλου ότι τού επιτέθηκε οχιά περνώντας από δίπλα της στους 20 περίπου πόντους.

Και άλλες καταγγελίες σήμερα ήρθαν τηλεφωνικά για εμφάνιση φιδιών οχιάς τής ίδιας ράτσας, με κέρατο στο κεφάλι, όπου είναι άκρως δηλητηριώδη ερπετά και επικίνδυνα για τον άνθρωπο, από την στιγμή μάλιστα που τα Νοσοκομεία έχουν έλλειψη αντίδοτου γι’ αυτό το είδος φιδιού.

Καταγγελίες μιλούν για οργανωμένες ομάδες που ελευθερώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον αυτά τά φίδια.

Σημειώνω ότι, στην Ελλάδα όλα σχεδόν τά φίδια είναι ακίνδυνα και αρκετά είναι δίχως δηλητήριο παρεκτός τής οχιάς η οποία όμως επιτίθεται στον άνθρωπο μόνο όταν αισθανθεί κίνδυνο και ποτέ για άλλον λόγο. Πέραν τούτου, όταν έρθει κάποιος αντιμέτωπος με οχιά, καλό είναι με αργές κινήσεις να απομακρυνθεί από κοντά της, διότι τυχόν δάγκωμα οχιάς σε άνθρωπο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σε περίπτωση δαγκώματος, δίχως πανικό και τρέξιμο, ειδοποιούμε κάποιον δικό μας να μας μεταφέρει στο Νοσοκομείο ή καλούμε ασθενοφόρο. Ποτέ δέν ρουφάμε το δηλητήριο, όπως κάνανε εσφαλμένα στο παρελθόν, ούτε χαράζουμε με μαχαίρι το σημείο δαγκώματος, παρά μόνο τυλίγουμε όχι πολύ σφικτά με επίδεσμο το σημείο που μάς δάγκωσε η οχιά και έως 10-20 πόντους τύλιγμα του επιδέσμου πάνω καί κάτω από το δάγκωμα να έχουμε το δάγκωμα ακριβώς στην μέση τού επιδέσμου, έως ότου έρθει το ασθενοφόρο. Αυτό γίνεται για να μήν κυκλοφορεί γρήγορα το αίμα και το δηλητήριο να αργήσει την δράση του. Πρέπει δε να γνωρίζουμε το είδος τού φιδιού εάν δηλαδή πρόκειται για οχιά ή όχι και πάντοτε να παραμένουμε ήρεμοι.

Πηγή: pieriatv

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις