Προκλητικός ο Ερντογάν συνεχίζει το παραλήρημα του

ΗΠΑ Αγία Σοφία Τσαβούσογλου Αγιά Σοφιά σαν σήμερα

Η απάντηση της Unesco για την Αγία Σοφιά

Η απάντηση της Unesco για την Αγιά Σοφιά

Την προκλητική του ρητορική συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη καθώς εκτός από την πρόθεσή του να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά, «μετονόμασε» και την Πόλη σε «Ισλάμ μπολ« (άφθονο Ισλάμ).

Μια ημέρα μετά τη συνέντευξή του στην οποία αποκάλυψε την πρόθεσή του η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί αντί για μουσείο που είναι σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε την Τρίτη ένα βήμα παραπάνω.

«Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί» είπε αρχικά ο Ερντογάν και πρόσθεσε όσον αφορά το θέμα της Αγιάς Σοφιάς:

«Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: “Όσον αφορά στην Αγιά Σοφία, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;” Κι έτσι τους είπα “όχι”. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο “μουσείο” και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».

Διαβάστε επίσης  Προκλητικός Ερντογάν: "Ονειρο 80 χρόνων η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος"

Στη συνέντευξή του την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση: «Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”. Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το Open TV.

Πηγή: protothema.gr, opentv