Σήμα κινδύνου για τα κρούσματα βίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή και το χθεσινό αιματηρό περιστατικό

Επιστολή προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Φώτιο Δομζαρίδη, απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με αφορμή – όπως τονίζει – την «άγρια αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών, η οποία σημειώθηκε χθες στην περιοχή της αγοράς «Καπάνι»».

Στην επιστολή του, ο ΕΣΘ επισημαίνει ότι, «για μια ακόμη φορά ο εμπορικός κόσμος έγινε μάρτυρας σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών» και προσθέτει ότι, «οι έμποροι, οι πολίτες και οι τουρίστες αυτής της πόλης αισθάνονται ανασφαλείς, καθώς παραβατικές συμπεριφορές τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Κατά τον ΕΣΘ, «το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, γιατί ενώ επανειλημμένως συλλαμβάνονται οι ίδιοι δράστες, η δικαιοσύνη τους επιτρέπει να παραμένουν ελεύθεροι, αμέσως μετά την σύλληψη τους και να συνεχίζουν ανενόχλητοι την παραβατική τους δράση».

Ο ΕΣΘ ζητά «να υπάρξει συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελίας και των δικαστικών αρχών, ώστε να τεκμηριώνεται επαρκώς το αδίκημα και να επιβάλλεται η νόμιμη ποινή στους παραβάτες και να ενεργοποιείται η διαδικασία απέλασης τους από την χώρα, μετά την κατ’ εξακολούθηση τέλεση του ίδιου αδικήματος, εξαντλώντας την ισχύουσα νομοθεσία ή καταθέτοντας ειδική τροποποίηση του νόμου, με σκοπό την επίτευξη οριστικού αποτελέσματος».

Δείτε επίσης:   Υπέκυψε στα τραύματά της 53χρονη που παρασύρθηκε από κλεμμένο όχημα (βίντεο)

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) που τονίζει πως η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους έχει φτάσει στο απροχώρητο «με τις συμμορίες λαθρεμπόρων τσιγάρων, καπνικών προϊόντων και άλλων ειδών παρεμπορίου που δραστηριοποιούνται ανενόχλητες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες βίαιων περιστατικών και αιματηρών συγκρούσεων με τραυματισμούς ανάμεσα σε ανταγωνίστριες συμμορίες, με τελευταίο περιστατικό χθες, 12 Ιουνίου 2018, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις και τραυματισμοί μπροστά στα έντρομα μάτια πολιτών, επισκεπτών και επαγγελματιών της περιοχής».

Προσθέτει, δε, ότι «η όλη κατάσταση έχει εξωθήσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής στα όρια της υπομονής τους» και υπογραμμίζει ότι «το δύσκολο έργο των Ελεγκτικών Μηχανισμών και των Διωκτικών Αρχών είναι κατανοητό, ωστόσο η Πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί την καρδιά και την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί να απαξιώνεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης με αυτή την απογοητευτική εικόνα, που μόνο βλάπτει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εκ μέρους όλων των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, με πάταξη του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου αλλά και με προστασία των περιουσιών και της σωματικής ακεραιότητας πολιτών και επαγγελματιών».

Σχετικές δημοσιεύσεις