Σκληρή γλώσσα της Ε.Ε. στη Τουρκία

Για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η ΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ με αυστηρή γλώσσα καταδικάζει τις ενέργειες της Αγκυρας και εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνει μέτρα κατά της Τουρκίας, ενώ «παγώνει» τις εργασίες για την τελωνειακή ένωση, πέρα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς η Αγκυρα στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο και δεύτερο γεωτρύπανο.

Σοβαρή ανησυχία για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας

«Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμη στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τον σοβαρό και άμεσο αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τέτοιες παράνομες ενέργειες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποφύγει όποιες τέτοιες ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράστης να υποβάλει επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ»

Η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, τονίζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ενωσης. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν παγώσει και δεν μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν άλλα κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω δουλειά για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να δεσμευτεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφορών», τονίζει η ανακοίνωση και υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδίκαζε ισχυρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η Τουρκία να σεβαστεί όλα τα μέλη της ΕΕ

«Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας», προειδοποιεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ακόμη, καλεί την Τουρκία «να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Δημοκρατία της Κύπρου και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των χωρών- μελών της ΕΕ σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματά τους, ανάμεσά τους το δικαίωμα για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σε συνάρτηση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Πηγή: iefimerida.gr

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις