Σοκαριστικά στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών

Της Φαίδρας Φουντουλάκη, συμβούλου ψυχικής υγείας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα που είχε οργανώσει που είχε οργανώσει το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας» με θέμα «Βία κατά των γυναικών-Ολιστική ματιά στο φαινόμενο» και που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 4 Μαρτίου.
Εντύπωση έκανε το γεγονός των στατιστικών στοιχείων 13 εκατομμύρια γυναίκες πεθαίνουν από βίαιη κακοποίηση στο κόσμο μεγαλύτερο και από τα αυτοκινητιστικά αλλά και από το καρκίνο.

0603gynaikes 2

Επίσης παρουσιάστηκαν στατιστικά από τον ελληνικό χώρο:
• 26.548 κλήσεις στη γραμμή 1590 στο διάστημα 2011-2016
• 3.572 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας για το 2015 (στοιχεία από την ΕΛ.ΛΑΣ)
• 1897 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας για το πρώτο εξάμηνο του 2016 (στοιχεία από την ΕΛ.ΛΑΣ)
• 191 τετελεσμένες υποθέσεις βιασμού το 2015 (στοιχεία από την ΕΛ.ΛΑΣ)
• 119 τετελεσμένες υποθέσεις βιασμού για το πρώτο μήνα του 2016 (στοιχεία από την ΕΛ.ΛΑΣ)
• 11 ανθρωποκτονίες με πρόθεση και Ενδοοικογενειακή βία που είχαν θύματα γυναίκες το 2015 και 5 το πρώτο εξάμηνο του 2016

0603gynaikes 4

Γιώργος Τοπουζίδης Πρόεδρος Καταφύγιο Γυναίκας

Από τα νούμερα αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο δεν τελεί υπό ύφεση αλλά αυξάνεται συνεχώς συνεπικουρούμενο και από την οικονομική κρίση ως επίπτωση.
Παρουσιάστηκε ο σκοπός δράσης του Καταφυγίου Γυναίκας που είναι η εθελοντική ψυχοκοινωνική στήριξη, η ψυχολογική υποστήριξη, η νομική συμβουλευτική καθώς και η ομαδική υποστήριξη γυναικών με την εμπειρία της κακοποίησης, η διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες και φορείς και η παροχή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και υλικής υποστήριξης.
Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών που έχουν υποστεί μια μορφή βίας χωρίς καμμιά διάκριση και εθνικότητας, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, θρησκεύματος και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι προσφέρεται ως προς τους θύτες ψυχολογική στήριξη των ατόμων αυτών που ασκούν βία με σκοπό των αυτοέλεγχο και τη διαχείριση συναισθημάτων (16 συνεδρίες όσες και στις κακοποιημένες γυναίκες). Αποδεικνύεται έτσι ότι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της βίας συνολικά παρεμβαίνοντας ολιστικά εκπαιδεύοντας και το θύτη.
Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα έναντι οποιουδήποτε τρίτου.
Επίσης σε ευρύτερη κλίμακα ενημερώνουν σχολεία, συλλόγους και λοιπούς φορείς, διοργανώνουν ημερίδες για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, διοργάνωση σεμιναρίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την πρόληψη του φαινομένου.

0603gynaikes 1

Κατερίνα Λέντη Ψυχολόγος

Θεμελιώδης αρχή στο Καταφύγιο είναι η αρχή του εθελοντισμού και στελεχώνεται από επαγγελματίες επιστήμονες σε διάφορα πεδία όπως (δικηγόροι, ψυχολόγοι ,κοινωνικοί λειτουργοί) καθώς και από ευαισθητοποιημένους πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν. Τα έσοδα προέρχονται από δωρεές πολιτών, συνδρομές μελών και από εκδηλώσεις του «Καταφυγίου γυναίκας»
Το σημαντικότερο αναφέρουν είναι να μπορείς να αναγνωρίζεις τα σημάδια της κακοποίησης τα οποία και παραθέτουμε παρακάτω:
Φοβάσαι συνέχεια τις αντιδράσεις του
Πιστεύεις ότι φταις εσύ για τη βίαιη συμπεριφορά του
Βρίσκεις δικαιολογίες για να κρύψεις τα σημάδια
Εχεις απομακρυνθεί από την οικογένεια ή τους φίλους σου
Σε μειώνει, σε ντροπιάζει ,σε βρίζει και κριτικάρει κάθε σου κίνηση
Ελέγχει πάντα που βρίσκεσαι και με ποιους
Ελέγχει την πρόσβαση σου σε χρήματα και εργασία
Καταστρέφει προσωπικά σου αντικείμενα

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:
Μαρίνα Παπαδοπούλου: υπεύθυνη προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης της Α21
Δήμητρα Κογκίδου καθηγήτρια δημοτικής εκπαίδευσης του ΑΠΘ
Θωμάς Μερσίνας κλινικός ψυχολόγος
Σοφία Κωνσταντοπούλου, επικοινωνιολόγος

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε ότι κανείς δεν πρέπει να κωφεύει και να κάνει ότι δε βλέπει κακοποιήσεις που μπορεί να συμβαίνουν στη γειτονιά μας ή στο διπλανό σπίτι .
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν 1 στις 4 γυναίκες έχουν δεχτεί βία στην Ελλάδα . Παιδιά θύ
ματα ή μάρτυρες βίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ξανά θύματα. Στο 83% των περιπτώσεων η βία είναι συνεχόμενη και όχι μεμονωμένο περιστατικό. Το 85% των γυναικών που απευθύνονται είναι Ελληνίδες και το 15% από βαλκανικές χώρες. Το 46% των γυναικών έχει ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτό το περιστατικό σπάει το στερεότυπο ότι η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζεται μόνο στα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Επίσης πρέπει να αναγνωρίζουμε τα κοινωνικά στερεότυπα που όλοι μας κάποτε τα έχουμε ακούσει όπως: «Μα δεν έπρεπε να φορέσει τόσο κοντό φόρεμα», «δεν έπρεπε να μιλήσει στο συνάδελφο της, άντρας είναι ζήλεψε», «ήταν πολύ προκλητική, του αντιμίλησε», «κάπου κάπου πρέπει να τρώει η γυναίκα και καμία, για να προσέχει», «τα ήθελε και τα έπαθε»
Συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι ομιλητές, καθηγητές, επιστημονικοί συνεργάτες και εθελοντές του Καταφυγίου Γυναικών

Διεύθυνση γραφείου
Εγνατία 38,θεσσαλονίκη
Τηλ:231551041
Επίσης η εθνική γραμμή για τη κακοποιημένη γυναίκα πανελλαδικά είναι η 15900

0603gynaikes 3

Γλυκερία Τσομπανίδου Κοινωνική Λειτουργός

Συντάκτης 

Σχετικές δημοσιεύσεις